Na een uitleg over Ternaard in de oorlogsjaren, werd de vlag halfstok gehesen op het kampement van ‘It Groene Hart’. Onder klokgelui werd de stille tocht richting het verzetsmonument aangevangen. Hier werd bloemen gelegd bij de verschillende monumenten. Als afsluiting een was er een bijeenkomst in de Grutte Tsjerke.
Bij aankomst bij het monument werd er door brassband Euphonia enkele koralen ten gehore gebracht. Na een welkom door comitélid Pytsje de Graaf, werd door Riejanne Waaksma ne Edith Werkhoven een uitleg gegeven over het monument. Raadslid Willem van der Bent lag namens Gemeente Noardeast-Fryslân een krans. Gevolgd door een bloemstuk van Dorpsbelang Ternaard, neergezet door comitélid Ellen Tabak en Eelco Duurken. Ook werd er door Edith en Riejanne een kaars ontstoken. Na een plechtig moment speelde brassband Euphonia het Friese volkslied. Jantine Mizelmoe bracht hierna het Taptoe signaal, gevolgd door 2 minuten stilte en het Wilhelmus.
Verzetsstrijder Nauta
Er werd op de algemene begraafplaats stilgestaan bij het graf van verzetsstrijder A. T. Nauta, opgepakt en vervolgens gefusilleerd bij de Woeste Hoeve bij Apeldoorn. Als vergelding van een aanslag op de Duitse officier Rauter, baas van de SS. De bewoners van de naar Nauta vernoemde straat; Albertus Nautastrijtte, legden een bloemstuk.
Geallieerden
Bij de graven van de vijf geallieerde soldaten werden door de kinderen van de basisschool kaarsen en een boeket neergezet. De Geallieerden maakten deel uit van 166 Squadron dat bombardementen uitvoerde op Hamburg, zij werden gespot door de radar op Schiermonnikoog en door een Duitse nachtjager uit de lucht geschoten en in de Waddenzee stortte. Alle vijf crewleden kwamen waarvan vier liggen begraven op de begraafplaats van Ternaard. De vijfde mocht niet meer uit het wrak gehaald worden. De vijfde grafsteen markeert de plek van een onbekende, deze werd tijdens de berging in de buurt van het vliegtuig geborgen maar kon niet worden geïdentificeerd.
Glas in lood ramen
Tijdens de afsluitende herdenkingsbijeenkomst in de Grutte Tsjerke werd door organist John Boeijenga het orgel bespeelt. Oane Talsma las een deel voor uit het verhaal van Khadija Arib Tweede Kamervoorzitter, Ook werden de Woorden van Kraantje Pappie, Vrijheidsambassadeur voorgedragen. Het 5 mei gedicht van Maureen de Witte – Eén keer vaker dat zij voordroeg tijdens de Nationale herdenking in Amsterdam. Werd nu door Noa en Riejanne voorgedragen. De namen van de omgekomen personen die op het glas in lood raam staan werden voor gelezen en werd herdacht door het plaatsen van een roos in het bloemstuk. De bijeenkomst eindigde met muziek. Omdat wij in ‘Vrijheid mogen kiezen’ vieren wij zondag bevrijdingsdag.