Te zien in… Afl. 108: Pauline Kick, boek en kunst in Ginnum · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

Te zien in… Afl. 108: Pauline Kick, boek en kunst in Ginnum

maandag 07 juni 2021

GINNUM – Pauline Kick toont 12 en 13 juni van 11 tot 16 uur in de kerk haar klei en slib op papierwerken. In ‘Land of the tides, het geheugen van het landschap bewaard in stapelbare lagen,’ staan haar foto’s, tekeningen en tekst met inleiding van kunsthistorica Corma Pol en het gedicht ‘Eb’ van Vasalis.

Gerhild van Rooij

POOLSE NAAM
Pauline Kick laat in twee open atelier weekenden begin juni haar nieuwste werk zien gemaakt tijdens een residentie van twee weken in de kerk van terpdorp Ginnum (Genum). We zijn de eerste bezoekers en er is alle tijd voor het vraaggesprek. Op de vraag waar haar achternaam vandaan komt antwoordt Paulien dat ze om praktische reden accepteert dat die als ‘Kik’ uitgesproken wordt, al went dat nooit. Kick is Pools en klinkt als kiek, met langgerekte ie zoals in Pauline.

PAULINE KICK, OPLEIDING
De kunstenaar is in 1954 in het Drentse Emmen geboren. Ze woont en werkt al decennia in Friesland en noemt het Friese en Groningse waddenkustlandschap een grote inspiratiebron. In de periode 1995 – 1998, studeert ze voltijd aan de Academie voor Beeldende Kunsten (ABK) Minerva, Groningen, Richting Interdisciplinair en wandelt ze door het Noordelijke getijdengebied. Ze ziet verandering en verbinding. Die thema’s en het wad blijven een constante in haar werk waarin ze zelfs slib en andere vondsten van het wad gebruikt.

EERSTE EXPOSITIES
Haar eerste exposities in 1997 vinden plaats in ABK Minerva, een samenwerking met Hedy Buursma en een Vloerproject, in 1998 volgt de eindexamententoonstelling en vermelding in Catalogus Academie Minerva van Petri Leijdekkers. Datzelfde jaar is werk te zien in Galerie De Wouden in Wijnjewoude en Museum Drachten in Drachten. Pauline laat zich na haar afstuderen balloteren als professioneel kunstenaar bij Keunstwurk in Leeuwarden en in 1999 hangt haar werk in Lentesalon Pictura, Groningen. Ze neemt daarop deel aan de expositie ‘Vaart landschap in verandering, Simmer 2000’ in De Galerij, Drachten, waar ze regelmatig werk zal tonen.

KUNSTENAARSCOLLECTIEF 6KM PER UUR 10M DIEP
Pauline is lid van Kunstenaarscollectief 6 km per uur 10 m diep dat projectmatig rond een thema werkt en groepstentoonstellingen houdt. Ook hierin komt het Friese landschap in beeld. Voor Pauline is het landschap geografisch en binnen een tijdsbestek van eeuwen de verbindende factor. De in de twaalfde eeuw op de opgeworpen wierdeterp gebouwde kerk staat op grond die een schuilplaats bood tegen opkomend water.

SPOREN IN HET WAD
Pauline vertelt in haar blog Sporen in het Wad deel 1 (16 juni 2020) dat het Fryske Waad / De Waadhoeke onderdeel is van haar woon- en leefgebied. Haar woonplaats IJlst lag aan een slufter van de Middelsee. In haar tuin vindt ze nog schelpen in de aardlagen. Soms doen de landschappen denken aan landschappen achter een zeedijk. De hoge Hemdyk meandert van IJlst naar Sneek en was ooit bewaker van het land om de Middelsee tegen te houden bij hoog water. Tijdens haar wandeling door de Peazumerlânnen bij Peasens en Moddergat ontdekte Pauline opnieuw de kracht waarmee weersomstandigheden en de zee met eb en vloed hun eigen weg gaan en het land vormen.

BOEK ‘LAND OF THE TIDES’
De 24 pagina’s in haar fotoboek zijn gevuld met documentaire foto’s, en associatieve tekeningen en schilderijen van het Friese waddengebied, land gevormd door water. De werken van waddenslib en klei uit bovengenoemd gebied passen bij de sfeer in de kerk op de terp, die alle veranderingen in het landschap overleefde. Pauline Kick wil in haar werk zoeken naar het er zijn en verdwijnen als synthese in een beeld dat nieuwe herinneringen oproept.

SLIB EN GEHEUGEN VAN HET LANDSCHAP
De kleine en grote slibtekeningen aan de kerkwanden laten zien hoe water door de waddenklei en het slib een eigen weg vindt. Na het verzamelen van slib smeert Pauline de slib op papier. Ze legt de bladen op de terphelling en begiet het werk van bovenaf gedoseerd met water dat op het slib inwerkt. De zandkleurige tot bruine slibsubstantie verandert, er komen openingen, doorbraken en patronen zoals op het land vormen verplaatsen onder invloed van water. De wind, de geur, de gevonden objecten of materiaal, de vormen en het licht vormen de ingrediënten voor nieuwe beelden.

ON MY WAY
De kunstenaar observeert het landschap intens,’On my way’ in het boek Land of the tides, slaat op haar werkproces, eigen levensweg en de vorming van het landschap door de eeuwen heen. De visuele beelden zijn de weerslag van wat zij op dat moment vindt in de uitgestrektheid en leegheid van het landschap. Haar foto’s zijn alleen te zien in het boek en zijn net als de schilderingen, tekeningen en zerkinstallatie in de kerk verbonden zijn met de grond, de aarde. Pauline maakte eerder Landart met onder meer onderwaterprojecties en tekeningen met houtskool. Land en water inspireren haar eindeloos.

OPEN ATELIERDAGEN PAULINE KICK IN GENUM
Kerk, Harstawei 7, Ginnum: 12 en 13 juni van 11 tot 16 uur.

AUTEUR

Tekst en foto’s: Gerhild van Rooij, Curator Galerie Bloemrijk Vertrouwen, Aldtsjerk.
1 Wand met slibtekeningen van Pauline Kick
2 Zerkinstallatie, waddenaarde rond weggebeiteld medaillon op zerk, Pauline Kick
3 Detail slibwerk van Pauline Kick
BRON: in tekst en https://paulinekick.com/

Auteur: Gerhild van Rooij, Cultuurpublicist
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Te zien in… Afl. 108: Pauline Kick, boek en kunst in Ginnum · Foto('s): Gerhild van Rooij
Te zien in… Afl. 108: Pauline Kick, boek en kunst in Ginnum · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?