DAMWÂLD – Het eenvoudige houten kruis op hoge witte sokkel in het groen naast de Achterweg, eert twee leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten., Harm Brouwer, melkrijder uit Zwaagwesteinde en Jan Kaper, marechaussee uit Sint Jacobiparochie. Ze sneuvelden hier op 15 april 1945 tijdens een vuurgevecht.
GEADOPTEERD MONUMENT
Veel monumenten voor militaire en burgerlijke slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog zijn geadopteerd door scholen. Ook het kruis in het groen aan de Achterweg is geadopteerd. Elk jaar gaan het personeel en leerlingen van basisschool De Wingerd op 15 april, Friese Bevrijdingsdag naar het monument aan de Achterwei te Damwâld. In het bijzijn van inwoners van de gemeente klinkt daar dan de Last post. Ze leggen er rond 13.30 uur bloemen neer. Bij slecht weer herdenken ze Jan Kaper en Harm Brouwer in de centrale hal van de school.
15 APRIL 2020, ANDERS ZICHTBAAR
In het eerste coronajaar, 2020, het jaar waarin 75 jaar bevrijding groots gevierd zou worden, konden de school in inwoners van Damwâld niet gezamenlijk naar het monument. De herdenking werd niet overgeslagen, maar kreeg een andere vorm. Er zijn bevrijdings- en herdenkingsbeelden en teksten gemaakt voor bij het monument. Ook al kon niemand bij het plaatsen van deze herinneringversieringen zijn, de boodschap bleef: “Niet vergeten dat er mensen zijn die het leven lieten voor de vrijheid”. Zo was de betrokkenheid voor de diverse generaties nog dagenlang zichtbaar.
DOCUMENTATIE
Hille en Joke Kaper spraken in april 2020 met de Bildtse Post. Hille is de 18 jaar jongere broer van Jan Kaper en hij en zijn oudere broers Cor en Doede hebben alle drie een klap gekregen van de dood op Bevrijdingsdag van hun broer. Hille en Joke vertellen dat het verzetswerk van Jan Kaper na de oorlog door betrokkenen en historici gedocumenteerd, maar dat de familie Kaper niet heeft meegewerkt aan die documentatie. Er werd niet meer gesproken over de dood van zijn broer Jan, het leven moest doorgaan.
MARECHAUSSEE
Pas later verdiepte Hille zich in wat er nu was gebeurd was met zijn broer Jan, die in het verzet bekend was onder de naam ‘Blonde Jan’ en onder die naam ook een rol in een roman kreeg. Jan Kaper werd geboren op 15 december 1921 in Utrecht en was afkomstig uit Sint-Jacobiparochie. Het boek van Andries Bosma en Harrie Dijkstra over de oorlog op het Bildt en Menaldumadeel, nu opgenomen in gemeente de Waadhoeke, zette hem aan het denken. Hille weet bijvoorbeeld niet waar zijn broer is opgeleid tot wachtmeester bij de marechaussee. Hij weet wel dat zijn broer eerst bij een boer werkte en hoopt nu dat er via politiearchieven misschien nog informatie te vinden is.
JAN KAPER
Jan Kaper is begraven in Sint Jacobiparochie, deze plaats lag in 1945 toen nog gelegen in de gemeente Het Bildt. Deze gemeente is met andere gemeenten opgegaan in de nieuwgevormde gemeente de Waadhoeke. Op de grafsteen van Jan staat niet vermeld dat hij marechaussee was en ook niet dat hij viel als lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (BS) en leider van de knokploeg. De tekst luidt:
RUSTPLAATS
VAN ONZE GELIEFDE
ZOON EN BROER
JAN
GEB. 15 – 12 – 1921
TE UTRECHT
GEVALLEN 15-4-1945
TE AKKERWOUDE
H. KAPER
A. KAPER-KROTJE
EN KINDEREN