FRIESLAND/NEDERLAND – Marianna van Tuinen (1951) is een gelauwerd beeldend kunstenaar, illustrator, prenten- en kinderboekenmaakster. Op 9 februari dit jaar verscheen haar bemoedigende kinderboek Enge dingen. Zij laat daarin via woord en beeld zien wat bang zijn voor iets, iemand of een gebeurtenis, met kinderen en volwassenen kan doen en hoe je angst samen oplost.
Gerhild van Rooij
PAPIERCOLLAGEKUNST
Marianna van Tuinen maakt sinds haar eindexamen in 1977 aan de Academie voor Beeldende Kunsten ‘Minerva’ Groningen, collages van gescheurd en geknipt papier. Via die papiercollagekunstwerken beeldt ze al haar mens- dier-, droom- of spookfiguren treffend uit, dat geldt ook voor de binnen- en buitenwerelden van die figuren. De papiercollages zijn voor Van Tuinen de ideale drager om uitdrukking te geven aan interacties, beweging, verstilling en sociale contacten zoals ook in haar nieuwste boek Enge dingen. Er komen enge dingen in voor in of buiten klas 4, thuis of ver weg. Het boek begint met een dode vogel die Jennie, Tuur, Ivo en Wieke in de zandbak vinden. Jennie rent naar huis en wordt nageroepen “Jennie is een bangerik!” Op school gaat het, ook later, door. Juf vraagt de kinderen uiteindelijk om allemaal op te schrijven wat ze eng vinden. Wat blijkt? Juf en andere grote mensen, echt iedereen, is wel ergens bang voor. Het boek eindigt positief, zoals alle boeken van Van tuinen. Iemand plagen die bang is, is een beetje raar. Juist de collagekunst geeft de emoties goed weer, het geeft ruimte om je mee te verbinden.
ILLUSTRATIES 1992-1998
Van Tuinen illustreerde uiteenlopende boeken waarin ze veel emoties uitbeeldde. Voor La Rivière & Voorhoeve illustreerde ze ‘Zo gewoon’ (1992), gedichten van E. van Delden (over de pieken en dalen in de pubertijd), voor Seizoenkijkplaten bracht ze veranderingen in de natuur in beeld, en voor het verhalenverzamelboek ‘In De Maneschijn’ (1993) van bekende schrijvers, voor Van Holkema & Warendorf maakte ze illustraties in diverse sferen. Voor uitgever La Rivière & Voorhoeve illustreerde ze De kleine Giraf (1993) en ‘Koeloe schildpad en andere verhalen uit Kameroen’ (1994) van Yvonne Djah Bélinga. Ze geeft mens of dier uit de omgeving of ver weg, met hetzelfde ogenschijnlijke gemak weer, allemaal met echt karakter. Het ontwapenende Friese kinderboekenweekgeschenk Grutte Giele en Lytse Loer door de Fries R. Pitstra voor de AFÛK (1995) en de vertaling Gele Gijs & Lange Loeres voor Van Holkema & Warendorf is prachtig geïllustreerd. Drie jaar later verschijnt nog ‘Het kleurenfeest’ van
E. Havander (1998) bij Middernacht Pers.
2018, DERTIG JAAR ILLUSTREREN
Kunstenaar- kinderboekenmaakster Van Tuinen illustreert pas na ruim een decennium vrij werk exposeren, weer boeken van haarzelf of anderen. Voor uitgever Clavis maakt ze kleurrijke prenten voor de peuterboekjes ‘Hoe doet de haan?’ (2010) en ‘Wat doet de dolfijn?’ (2011) met versjes van E. van der Linden. In Vioolmethode ‘Tovernoot 1’ (2010), ‘Tovernoot 2’ (2011) en, het viool-pianoboek, ‘A Tale and other stories’ (2013) van Anneke Wittop Koning maakt ze uiterst vrolijke collage-illustraties voor Uitgever Boekhandel Broekmans & Van Poppel. Vijf jaar erna illustreert ze voor Uitgeverij De Onderstroom een indringend en positief kinderboek over rouw, ‘Dag Siem, dag Tom’ (2018) van Alma Post, dat ook troostrijk is voor oudere gezinsleden bij plotseling verlies. Van Tuinen maakt dan al dertig jaar vrij werk, prenten- en kinderboeken en vindt altijd de juiste sfeer. Haar kaart Children to children sierde zelfs een Japanse Unicef bestelbus en een muur in het Unicefgebouw in Tokyo. Er zijn meer locaties waar haar werk is vormgegeven op een speelkleed of wand.
EIGEN PRENTENBOEKEN
Marianna van Tuinen kreeg van begin af erkenning, een jaar na haar afstuderen heeft de Friese Pers al twee door haar geschreven en geïllustreerde boeken uitgegeven: ‘Circus Spaghetti’ (1978) en ‘Gabriël syn Geheim’ (1978). Zeven jaar later volgt bij Bekadidakt ‘De zon heeft de tijd’ (1985). Pas in 2011 verschijnen weer eigen boeken bij Elikser: ‘Ando en de gouden bal’ (2011), ‘De Regenboogdolfijn’ (2012), ‘Hoger en hoger’ (2013), ‘De Vuurdiamant’ (2014), ‘De Fjoerdiamant’ (2014, Fries), ‘Het geheim van de mist’ (2016),
‘It geheim fan de mist’ (2016); ‘Remus Reuzenmuis’ (2018), boek en e-boek ‘Remus Reuzemûs’ (2019), ‘Het huis van Sijmen’ (2021), boek en e-boek ‘It hûs fan Simen’ (2019), ‘Boer Bo en de droomkoe’ (2020), boek en e-boek ‘Boer Bo en de dreamko’ (2021) en kosmisch kleurboek ‘Waar is mijn planeet?’ (2023)*. In haar oeuvre belicht de kunstenaar-boekenmaakster dieren, mensen, ruimte, voorwerpen, fantasie en werkelijkheid van verschillende kanten, zoals ook in ‘Enge dingen’ (2024).
BOEK, ILLUSTRATIES
1. Marianna van Tuinen (tekst, papiercollagekunst), Enge dingen. Leeuwarden, Uitgeverij Elikser, 1e druk 9 februari 2024, 37 pagina’s, Paperback. Vormgeving Evelien Veenstra. ISBN 978946365616. € 11,95.
2. Papiercollage detail, zie 1 Enge dingen.
3. Anneke Wittop Koning. Tovernoot 1 (2012, Broekmans & Van Poppel), collagefiguren, Marianna van Tuinen.
* TE ZIEN IN… Aflevering 233. ‘Ruimteboek’ Waar is mijn planeet, Marianna van Tuinen – RTV NOF Nieuws