TE ZIEN IN… Aflevering 267: Muzikale prentenboeken Daantje Dirigentje met slaapliedjes     · Foto('s): Emanuel Wiemans
  Emanuel Wiemans

TE ZIEN IN… Aflevering 267: Muzikale prentenboeken Daantje Dirigentje met slaapliedjes    

maandag 09 oktober 2023

Daantje Dirigentje en een verhaal van een viool en Daantje Dirigentje en een hoorn met een verhaal zijn weergaloze voorlees prentenboekjes voor 3+ leeftijd. Via een QR code klinken bijpassende instrumentale slaapliedjes. Schrijfpaar Erik van Os en Elle van Lieshout en illustrator Emanuel Wiemans laten het dirigerende meisje Daantje Dirigentje avonturen beleven met klassieke orkestinstrumenten.

Gerhild van Rooij

HET KONINKLIJK CONCERTGEBOUW ORKEST
Slaapliedjes en wiegeliedjes horen tot de eerste muziek die een kind van huis uit meekrijgt. Het Koninklijk Concertgebouw Orkest is een van de beste orkesten ter wereld en wil ook de allerjongsten in aanraking brengen met de wereld van vaak eeuwenoude klassieke muziek. In 2020 en 2021 speelden een aantal musici van dit orkest slaapliedjes of wiegeliedjes die later online gezet zijn. De twaalf Europese en internationale slaapliedjes hebben allemaal een andere sfeer. Ouders en grootouders herkennen ‘hun’ slaapliedje vaak. Net als hun voorouders verbinden ze de klanken ervan met hun jeugd, afkomst, land van herkomst en soms ook de taal van thuis. Muziek kan een thuisgevoel geven en verbinden, zeker wanneer de klanken, ritmes en melodie van jongs af is aangeboden, klassieke slaap- en wiegeliedjes  horen tot het bekendere repertoire. Voor het slapen gaan een eigen rustgevende klankwereld en sfeer doorgeven past in een lange traditie. Volwassenen die een kind naar bed brengen ervaren tijdens het samen naar slaapliedjes en wiegeliedjes luisteren zelf ook rust en dat voelen baby’s en peuters.

SSST… LEKKER SLAPEN MUZIEKFILMPJES
Deze maand verscheen deel twee van Daantje Dirigentje bij Uitgeverij Rubinstein. Het Concertgebouw produceerde de instrumentale slaap en wiegeliedjesserie Ssst… lekker slapen samen met Zwitsal*. Het orkest en de fabrikant maakten de prachtige uitvoeringen openbaar via hun eigen websites en op You Tube de korte muziekfilmpjes. Vooraf is steeds dezelfde speeldoosjestune te horen en een ronddraaiend mobiel te zien. De serie is ook op Spotify te vinden. Pas later ontstond het  goede idee om er 3+ voorleesboeken bij te laten maken met mooie prenten waarop de muziekinstrumenten in beeld kwamen op een toegankelijke en mooie manier, als personages. De zeven orkestinstrumenten die in de serie Ssst….lekker slapen in verschillende combinaties te horen zijn, krijgen allemaal een eigen deel.

QR CODE
De voorleesboekjes voor 3+ bieden meer dan het samen kijken naar de prachtige prenten en het voorlezen van de grappige Daantje Dirigentje verhalen met herkenbare situaties voor peuters en volwassenen. Na het luisteren naar het verhaal van de hoorn (deel 1) of de viool  (deel 2) is het tijd om samen een wiegeliedjes of slaapliedjes te beluisteren of te bekijken. De ingescande QR code achterin de Daantje boeken geeft toegang tot de klassieke en traditionele wiegeliedjes van rond de twee tot vier minuten. In deze Ssst… lekker slapenserie, zijn onder meer Maantje tuurt en Slaap kindje slaap vertolkt. ** Er is geen zang, de uitvoering is instrumentaal en het eigen geluid van elk concertmuziekinstrument is mede dankzij het topniveau van de musici goed te onderscheiden. Bij vaker luisteren nestelen de klanken, ritmes en motiefjes zich vanzelf in het muzikaal geheugen van de 3+ (of nog jongere) luisteraars.

AUTEURS ERIK VAN OS EN ELLE VAN LIESHOUT
Erik van Os en Elle van Lieshout schrijven samen en apart al ruim 25 jaar liedjes, sprookjes, gedichten, lesmethoden en verhalen voor kinderboeken die wereldwijd zijn uitgegeven en regelmatig in de Prentenboeken Top Tien van de Nationale Voorleesdagen staan. Voor hun dichtbundels ontvingen ze een Vlag en Wimpel van de Griffeljury, de Kinderboekwinkelprijs en vijf keer een Sardes/Leespluim. In Daantje Dirigentje en een hoorn met een verhaal speelt een zakdoek van het snipverkouden dirigentje een komische rol. De plot is herkenbaar voor de allerjongsten. Het is knap om zo  beeldend te schrijven en Wiemans is hier een ideale illustrator. Het schrijversduo weet de juiste toon te raken, zoals in dit uitnodigende citaat uit  Daantje Dirigentje en een verhaal van een viool:

Ergens in een oud gebouw
woont Daantje Dirigentje.

Ze praat en werkt
en speelt en zingt
en danst en swingt
met elk instrument
en elk instrumentje…

een verhaal van een viool
Daantje Dirigentje en een viool

EMANUEL WIEMANS en RUBINSTEIN
Emanuel Wiemans werkte na zijn afstuderen aan de HKU kunstacademie in Utrecht als illustrator in dienstverband en daarna ruim vijftien jaar als zelfstandig professioneel illustrator, animator en storyboard-artist. Emanuel is tussendoor ook nog ook een volleerd Vespa-reparateur (oud type motoren) geworden. Hij werkt voornamelijk digitaal in een eigentijdse vintage stijl en die vintage komt terug in de traditionele interieurs van de prenten waarop Daantje en de muziekinstrumenten als echte eigentijdse karakters zijn afgebeeld. Daantje Dirigentje en een hoorn met een verhaal werd maart jl. bij het Kinderconcert in het Concertgebouw uitgedeeld aan peuters. Daantje Dirigentje en een verhaal van een viool (deel 2) is 22 januari jl. gepresenteerd tijdens Kindermuziekdag van het Concertgebouworkest, met spel van actrice Lotte van Dijck, violiste Eke van Spiegel, pianist Jeroen Bal en actrice Reineke Jonker (boekvoordracht). Uitgeverij Rubinstein, Amsterdam, heeft in de maand september 2023 dit deel uitgebracht, beide sprankelende Daantje Dirigenten muzikale prentenboeken zijn nu verkrijgbaar in de boekhandel. Ze geven toegang tot de wereld van de verbeelding in woord, beeld en muziek.

ILLUSTRATIES: Emanuel Wiemans  (vormgeving)
1/2: Erik van Os en Elle van Lieshout. Daantje Dirigentje en een hoorn met een verhaal.
3/4: Erik van Os en Elle van Lieshout Daantje Dirigentje en een verhaal van een viool (2).
1 t/m 4: Amsterdam, 2023, Uitgeverij Rubinstein, tekeningen Emanuel Wiemans, vomgeving Villa grafica, 32 pag., ca. 20 x 20 cm, Voor 3+, inclusief QR-code naar 12 Zwitsal-slaapliedjes, uitgevoerd door het Concertgebouworkest. NUR 272, ISBN 9789047632948, € 15,99 (1/2, hoorn), ISBN 9789047633082, € 15,99 (3/4 viool).

NOTEN
*Zwitsal (onderdeel van Unilever), is naast ING en Booking.com, global partner van het Koninklijk Concertgebouworkest. (Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 16 t/m 29.2023 was Daantje Dirigentje 2 verkrijgbaar bij aankoop van Zwitsal-producten bij het Kruidvat.)

** 12x Ssst… Lekker Slapen, door leden van Koninklijk Concertgebouworkest 2020, 2021.
3:10, Bayu, bayushki, bayu, klarinetaanvoerder Olivier Patey, piano Jeroen Bal, 23.6.2021
2:32, Johannes Brahms Wiegenlied, 1e cellosolist Gregor Horsch, piano Jeroen Bal, 23.6.2020
2:55, Maantje Tuurt, bewerking Rob Dirksen. 2e violist Sanne Hunfeld en piano Jeroen Bal, 23.06.2021
3:20, Manuel de Falla. Nana, 2e violist Mirelys Morgan Verdecia,  piano Jeroen Bal
2:54, Le Vieux Châlet, bewerking Max Knigge. fluit Julie Moulin, piano Jeroen Bal, 23.06.2020
4:07, Drume Negrita, bewerking Christian Richter, door 2e violist Mirelys Morgan Verdecia  viool en piano Jeroen Bal, 23.06.2021
2:49, Toshio Hosokawa, Itsuki no Komori Uta, plaatsvervangend solo altviolist Saeko Oguma,  piano Jeroen Bal In Japan vallen kindjes sinds honderden jaren in slaap met dit liedje. Oyasumi! 29.1.2021
2:24, Reinhold Glière, Berceuse, op. 39 No. 3, Benedikt Enzler, 2e plaatsvervangend solocello en Sylvia Huang, viool, 29.1.2021
2:58, Slaap, kindje, slaap, Frederik Boits, altviool / Anneleen Schuitemaker, harp  …
2:15, Nina Bobo, arrangement Rob Dirksen, hoornist Laurens Woudenberg, harpist Anneleen Schuitemaker, 29.1.2021
3:12, Germaine Taillefere. Berceuse, hobo alt-hoboïst Miriam Pastor Burgos, piano Jeroen Bal In Frankrijk vallen kindjes in slaap met een lied over een zingende paradijsvogel. Dors bien! 29.1.2021
2:5, Dandini Dandini Dastana, arrangement en contrabas Rob Dirksen, harpiste Anneleen Schuitemaker, 29.1.2021

Auteur: Gerhild van Rooij, Cultuurpublicist, RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
TE ZIEN IN… Aflevering 267: Muzikale prentenboeken Daantje Dirigentje met slaapliedjes     · Foto('s): Emanuel Wiemans
TE ZIEN IN… Aflevering 267: Muzikale prentenboeken Daantje Dirigentje met slaapliedjes     · Foto('s): Emanuel Wiemans
TE ZIEN IN… Aflevering 267: Muzikale prentenboeken Daantje Dirigentje met slaapliedjes     · Foto('s): Emanuel Wiemans
  Emanuel Wiemans

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?