TE ZIEN IN… Aflevering 259: Het jaar rond Jeu de Boule in Aldtsjerkster BouleBosk · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

TE ZIEN IN… Aflevering 259: Het jaar rond Jeu de Boule in Aldtsjerkster BouleBosk

woensdag 23 augustus 2023

ALDTSJERK – Jeu de Boule is vooral bekend als campingsport, maar in Aldtsjerk kan dit spel het jaar rond gespeeld worden. Marja, Annie, Marten en Theo van de Jeu de Boules Aldtsjerk commissie organiseerden afgelopen zaterdag in samenwerking met Trynwâlderein een goedbezochte 60+ middag. De spelers en het publiek voelden zich hier zeer welkom.

Gerhild van Rooij

INITIATIEF BOULEBOSK
Vanuit het dorp ontstond de wens om een eigen Jeu de Boulelaan aan te leggen. De initiatiefnemers hebben met hulp van Doarpsbelang Aldtsjerk onderzocht wat er nodig was om dit te realiseren en welke plek hiervoor ideaal zou zijn. Op 6 augustus 2022 hebben de betrokkenen een feestelijke sponsormiddag gehouden waarvan de opbrengst bestemd was voor de aanleg van de Jeu de Boule baan aan het Jonkerspaed op de hoek van de Freuleleane. Op 15 april 2023 is op die locatie het speelveld officieel geopend en de met behulp van A.I., Artificial Intelligence, tot stand gekomen naam onthuld. Het Jeu de Bouleveld draagt de naam Aldtsjerkster BouleBosk. Onder het naambord met een uitgespaarde naam en mooi logo van een boule en but (doel) hangt een informatiebord met een duidelijke spelinstructie en enkele bijzonderheden over dit oude spel. Er is zelfs ruimte voor het spelmateriaal, de but en de boules of kogels.

JEU DE BOULEVELD
Zaterdag jl., midden in de zomervakantie, genoten ruim veertig belangstellenden tot het eind van de dag. Tijdens de feestelijke middag leek het Jeu de Bouleveld even het hart van het dorp. Het Aldtsjerkster BouleBosk of Jeu de Bouleveld is een aanwinst voor Aldtsjerk, sportief en sociaal. Jeu de Boule is een spel dat bij het cultureel erfgoed hoort en van oudsher in dorpen onder publieke belangstelling gespeeld werd op pleinen, vaak bij gelegenheden waar iets gedronken of gegeten kon worden. Naast het sportieve jeu de bouletintje was er een BBQ bij de grote cateringtent waarbij samen genieten even belangrijk was als genieten van de spelers, zelf spelen of een gesprekje in ongedwongen sfeer. De professionele baan het Aldtsjerkster BouleBosk werd goed gebruikt waardoor er voor het publiek genoeg te beleven was.

GELEGENHEIDSTEAMS
De hele middag wierpen uit drie personen bestaande teams of triplets hun boules. De meeste teams waren spontaan gevormd ook door spelers die voor het eerst kennis maakten met jeu de boule. De commissie legde duidelijk uit hoe dit spel verloopt en zorgde voor de jeu de boules. De sets van Jeu de Boules Aldtsjerk kunnen ook buiten de middag gebruikt worden door gastspelers. In een gemoedelijke sfeer, en onder toeziend oog van publiek, vond een competitie plaats tussen ervaren en vele onervaren spelers. De winnaar was het ervaren tripletteam dat bestond uit de spelers Doede van der Ploeg, Tjibbe Lei en Japie Kooistra. De middag was vooral op 60+ gericht, maar onder het publiek waren jongeren en ouderen die voor het eerst kennismaakten met dit buitenspel. Het is een kunst om de boule goed te leren werpen en dat kan op heel veel verschillende manieren gedaan worden.

KIJKPLEZIER EN TECHNIEK
Toeschouwers beleefden zaterdag echt kijkplezier. Ze zagen hoe iedere speler een eigen techniek ontwikkelde om de boule te werpen. De ene speler of speelster gooit de boule hoog op zodat de boule na een boogje de grond raakt, een ander werpt juist recht vooruit en laat de boule in een strakke lijn neerkomen. Ook de houding van de spelers verschilt. De een buigt de knieën tijdens het werpen en veert soms na terwijl de ander rechtop blijft staan en meer statisch dan dynamisch werpt. Wanneer er meerdere boules bij elkaar liggen werp je natuurlijk weer anders naar de but of het allerkleinste (doel)balletje dan wanneer het veld daaromheen nog leeg is. De boule is zwaar en rolt niet heel ver door. Inschatten hoe die bal rolt en hoe deze vlakbij de kleinere but (het doel) terecht kan komen, vraagt om inzicht en speelervaring. Het sturen van de boule vergt precisie, handvastheid en techniek, terwijl je heerlijk samen buiten bent.

FOTO’S 1, 2 en 3 Gerhild van Rooij, foto 4 Andries Tóth.
1. Aldtsjerkster Boulebosk, naam van jeu de boule speelveld in Aldtsjerk.
2. Baan Aldtsjerkster BouleBosk, Jonkerspaad, richting Willem Alexanderboom. De boules (kogels of ballen) en de but (het doel of kleine balletje) liggen onderaan het bord rechts.
3. Geworpen ‘boule’ op officiële Jeu de Boule wedstrijdbaan.
4. Langs Jeu de Boulelaan en tent Aldtsjerk. Foto 19.08.2023, Andries Tóth uit Aldtsjerk.
NB foto 4 en een deel van de tekst verscheen eerder op www.trynwalden.nl.

*Jeu de Boules Aldtsjerkster BouleBosk

Het hele jaar kan wie maar wil in het Aldtsjerkster BouleBosk Jeu de Boule spelen in Aldtsjerk, contact: aldtsjerksterboulebosk@outlook.com

Auteur: Gerhild van Rooij, Cultuurpublicist, RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
TE ZIEN IN… Aflevering 259: Het jaar rond Jeu de Boule in Aldtsjerkster BouleBosk · Foto('s): Gerhild van Rooij
TE ZIEN IN… Aflevering 259: Het jaar rond Jeu de Boule in Aldtsjerkster BouleBosk · Foto('s): Gerhild van Rooij
TE ZIEN IN… Aflevering 259: Het jaar rond Jeu de Boule in Aldtsjerkster BouleBosk · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?