ALDTSJERK – Op 14 juni hebben de jonge musici onder leiding van hun viooldocent Esther Goedhart een prachtige avond verzorgd voor alle gasten in de GBV Kunst en Concertzaal. De gevorderde leerlingen konden schitteren dankzij de pianiste Stella Boggia, die de C3 concertvleugel bespeelde. Er klonk muziek van de zeventiende tot en met de 21ste eeuw.
Door Gerhild van Rooij
PODIUMERVARING
Naast de professionele concertserie houdt GBV de traditie in ere om voor de zomer en Kerst jeugdconcerten te organiseren. Deze voorspeelavonden worden geleid door een van de muziekdocenten. Een selecte groep leerlingen, die een instrument bespelen, krijgt de kans om podiumervaring op te doen op een professioneel podium. Ook jong talent dat zich voorbereidt op concoursen of examens krijgt de gelegenheid om onder begeleiding van hun muziekdocenten in GBV op te treden. Na de jaren van beperkingen door de coronapandemie, werd duidelijk hoe belangrijk het is voor beginnende muziekleerlingen om niet alleen digitaal begeleid te worden, maar ook live te kunnen spelen. Woensdagavond was er weer echt samenspel tussen viool en concertvleugel te horen, wat zorgde voor een sprankelende avond en een enthousiast publiek.
SAMENSPEL
Op 14 juni bestond het repertoire uit een vioolduo en duo’s voor viool en piano. Samenspelen in een zaal is natuurlijk heel anders dan in een kleinere muzieklesruimte met alleen de docent en begeleider, of thuis met een digitale opname. Tijdens de coronatijd vonden de lessen grotendeels digitaal plaats en werd het samenspel alleen geoefend met een oefen-cd, die altijd hetzelfde klinkt en minder uitdaging biedt om echt te luisteren naar de medespeler of begeleider en daarop te reageren. Dit is een groot gemis bij het musiceren. Naast het creëren van een mooie toon, het houden van het juiste tempo en het volgen van het voorgeschreven ritme en de juiste frasering, is er ook interactie nodig tussen de violist(en) en pianist(en). Hierin ligt de vrijheid die nodig is om echte muziek te maken of daar een aanzet toe te geven, en dat was te horen. Het echt naar elkaar luisteren is nu weer aangescherpt doordat er weer live lessen gegeven werden en er live begeleiding was. Esther was terecht trots op de leerlingen die optraden, maar de leerlingen mogen ook trots zijn op hun docent, die de gevorderde leerlingen heeft bijgestaan voor, tijdens en na de coronatijd, met als doel om echte muziek te maken en niet alleen maar kunstjes te vertonen.
PROGRAMMA
Na een warm welkom namens GBV Kunst & Concertzaal speelde Sybrich Stiekstra samen met haar viooldocent Esther Goedhart het dubbelconcert van Johann Sebastian Bach. Daarna liet Farnoosh Prarshagi een menuet horen van de Italiaanse componist Ridolfo Luigi Boccherini. Vervolgens speelde Sarah Alma van Alexander Iwanowicz Janchinov een Concertino van J.S. Bach, en Lotte Andringa speelde het Allegro van componist Joseph-Hector Fiocco. Zihan Lin speelde daarna het Vioolconcert in a klein en de 19-jarige Josine Camminga, die al op jonge leeftijd te horen was in GBV, sloot af met muziek van de hedendaagse componiste Lindsey Stirling, genaamd “Elements” (een compositie in minimal music-stijl) en als feestelijke afsluiting van de avond werd de beroemde en meeslepende “Csárdás” van Vittorio Monti gespeeld, waarmee de avond een Hongaars tintje kreeg. De lat lag hoog, zelfs bij de jonge musici, van wie enkelen na afloop kritisch waren over hun eigen optreden of bepaalde passages daarvan, zonder te beseffen dat optreden voor publiek altijd spanning met zich meebrengt, vooral als je jezelf wilt overtreffen. De meeste violisten wisten echter indruk te maken, aldus Esther, en degenen die even iets te enthousiast waren, herstelden zich op een muzikale manier die het publiek deed genieten. Zoals pianiste Boggia na afloop opmerkte: “Het was een concert dat iedereen een stapje verder heeft gebracht in de aanloop naar deze avond. Dat is precies waarom deze concerten in Aldtsjerk worden gehouden.”
OMRINGD DOOR KUNST
Esther komt graag terug met haar leerlingen, die deze keer optraden temidden van schilderijen van landschappen, flora en stillevens van de naïeve schilder Lodewijk de Vries. In de zaal staan ook monumentale porseleinen werken van Judit Hódos, en in de Raamexpositie is porselein te bewonderen van verschillende kunstenaars. Volgens sommige violisten inspireert niet alleen de zaal, de vleugel en de componisten hen tijdens het spelen, maar ook de artistieke omgeving met kunst, omdat die altijd weer anders is. Net zoals een bloem of landschap bij elke kunstenaar anders is, klinkt hetzelfde muziekstuk anders bij elke musicus en in elke zaal.
FOTO’S: GBV/Gerhild van Rooij:
Het volgende concert in de GBV Kunst en Concertzaal aan de Van Sminiaweg 70 in Aldtsjerk is op 26 juni, om 19:30 uur. Het betreft een professioneel en feestelijk concert van de gerenommeerde musici Dora Dani (voormalig winnaar van “Hungarians Got Talent”) en Robert Sinha, twee Hongaarse musici die hun tournee langs Nijmegen en Heemstede afsluiten in GBV in Aldtsjerk.