TE ZIEN IN… Aflevering 222: GBV lezing, kunst en boeken voorvechtster Hannah Elisabeth · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

TE ZIEN IN… Aflevering 222: GBV lezing, kunst en boeken voorvechtster Hannah Elisabeth

dinsdag 28 februari 2023

ALDTSJERK – Agnes Keunst benaderde Galerie Bloemrijk Vertrouwen in 2003 met de vraag om met culturele evenementen aan te sluiten bij vieringen van Internationale Vrouwendag Friesland. Voor het eenentwintigste jaar brengt GBV in maart, naast een bijpassende thema-expositie, concerten en lezingen, zoals op 15 maart de lezing over voorvechtster, auteur en kunstenaar Hannah Elisa Hogeboom Walstra.

Gerhild van Rooij

BOEKOMSLAGEN EN BEELDEND WERK
Op veel van de omslagen van haar boeken staat haar eigen beeldende werk afgebeeld. Kunst maken en schrijven zijn de expressiemiddelen waarin Walstra/Walsh weergeeft wat er in haar tijd van leven speelt. Vanaf 2015-2020 toonde onze Galerie Bloemrijk Vertrouwen literaire boeken en beeldend werk van Hannah Elisabeth. In 2015 in de groepsexpositie Literaire vrouwen Verbeeld, lagen alleen haar boeken.  De kunstenaar maakte nieuw werk voor de thema-exposities Friese vrouwen in kunst, literatuur, sport, wetenschap en historisch (2016) waarbij zij koos voor vrouwen die hun vrijheid en gelijkheid hadden moeten bevechten. (o.a. rosa van Luxemburg) Ook voor Vrouwelijkheid door de eeuwen heen (2017) maakte ze een vergelijkbare keuze. Op de opening speelde ze o.a. Ierse muziek op dwarsfluit en op 15 maart 2017 vertelde ze over haar boeken vertelde en droeg enkele passages voor, ook (primeur) uit haar paardenboek in wording. Tijdens de thema-expositie Vrouw op Drift (2018) heeft Walstra/Walsh op 9 maart weer een literaire lezing gehouden, nu over haar boek Post IS Het Westen staat in brand en haar werk in  de tentoonstelling. Daarna maakte ze, deze keer voor het laatst, nog nieuw werk voor de thema-expositie Wereldvrouwen (2019).

POSTUME RAAMEXPOSITIE
Begin 2020 toonde de galerie in een solo-expositie vele werken uit haar oeuvre, waarbij alle door de kunstenaar gehanteerde technieken vertegenwoordigd waren en ook enkele nieuwe mixed media werken. Ook in de van 7 maart en wegens Corona t/m 15 juni 2020 verlengde groepsexpositie Mythische Vrouwen was zij nog vertegenwoordigd, nu met haar bij het thema aansluitende boeken. De al in 2020 voor januari 2021 geplande Raamexpositie Abstract met haar mixed media collages in combinatie met keramiek van Sietske Feitsma keramiek, was helaas een postume expositie, in december was ze overleden. Het abstracte handgevormde werk van mede-exposant Feitsma sloot naadloos aan bij de vierkante  mixed media werken en was onder meer opgebouwd uit in de klei gedrukte lappen. Die textiele elementen in de kunstwerken van Feitsma spraken Hannah Elisabeth van begin af aan.  Ze kwam regelmatig in de galerie en nam dan alle tijd. Ze bekeek graag de stock en benadrukte bij het zien van werk van Feitsma altijd dat ze een verwantschap voelde, met haar manier van werken in de mixed media collages.

DE WEG VAN HET LINNEN
In hetzelfde jaar 2021 is in de thema-expositie De vrouw als Muze, postuum nog haar werk On my way getoond, een collage in mixed media uit 2018-2019 op historisch linnen uit Duitsland. Dit werk was oorspronkelijk gemaakt voor de reizende expositie De weg van het linnen  die in Tresoar, Leeuwarden en in Duitsland in Museum Stein, Berge en Landkreis Osnabrück, Osnabrück in het kader te zien was. Bij deze tentoonstelling kwam een fraaie meertalige catalogus uit die ter inzage ligt in de galerie.
In 2022 heeft Galerie Bloemrijk Vertrouwen zich voorgenomen om na de Coronajaren 2020-2022 in 2023 nog eenmaal een lezing te houden over het literaire en beeldende oeuvre en leven van Hannah Elisabeth Hogeboom Walstra en haar rol als voorvechtster van gelijke rechten. De lezing door ondergetekende staat gepland in de tiendaagse viering van Internationale Vrouwendag Friesland in de galerie in Aldtsjerk en vindt plaats op 15 maart aanstaande van 11 tot 12 uur. Na afloop is er gelegenheid om vragen te stellen en van gedachten te wisselen. Vanaf 10.30 uur kan de expositie Vrouwe Fortuna in de zaal en ook de raamexpositie buiten worden bekeken. In de entree zal een kleine presentatie over de multidisciplinaire en flamboyante Hannah Elisa Hogeboom Walstra en haar oeuvre te zien zijn.

FOTO’S
1. Rosa Luxemburg, 2019, H.E. Walstra, mixed media collage op linnen voor expositie Wereldvrouwen in Galerie Bloemrijk Vertrouwen.
2. Charlotte’s Reis. (2015/2016). Op omslag Oost-Algarve, Portugal, uit serie Kustschilderijen, acryl op doek. Boek en kunstwerk van H.E. Walstra / H.E. Walsh.
3. Gepest.. In therapie (2016) Op omslag Duinafslag in storm, Algarve, Portugal, kleurenfoto (2014). Boek en kunstwerk van H.E. Walstra / H.E. Walsh.

Auteur: Gerhild van Rooij, Cultuurpublicist
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
TE ZIEN IN… Aflevering 222: GBV lezing, kunst en boeken voorvechtster Hannah Elisabeth · Foto('s): Gerhild van Rooij
TE ZIEN IN… Aflevering 222: GBV lezing, kunst en boeken voorvechtster Hannah Elisabeth · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?