FRIESLAND – Het Arcadiaproject Bosk, opvolger van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad en 100 Uitgesteld Geluk verhalen voor City of Literature bieden tot 14 augustus de kans buiten iets gekends – ongekends te beleven. De verhalenbundel Reus Teus van Joost Meijer en illustrator Wim Reimert speelt in het bos en brengt ook werkelijkheid en fantasie samen.
Gerhild van Rooij
DEBUUT, VERHALEN
De gemoedelijke Reus Teus woont in het Grote Bos. In dit loofbos wonen zijn dierenvrienden, komen kinderen langs en waait Leia aan, een prinsesje van ver. Gosse Postma van Gea Nama Uitgevers noemt de in juni 2022 uitgebrachte, met tekeningen van Wim Reimert geïllustreerde uitgave, een boek voor kinderen tot boven de tachtig. Het is een rake typering omdat de achttien verhalen in deze debuutbundel deels aansluiten bij activiteiten die halverwege de twintigste eeuw al populair waren, bijvoorbeeld naar de dierentuin gaan of het strand, zwemmen, een kampvuurtje stoken, pannenkoeken eten of even griezelen.
RIJDEND BOSK OF LANDSCHAP
In Arcadiaproject Bosk worden ruim duizend grote karren met aarde en evenveel bomen naar opeenvolgende locaties in en rond Leeuwarden verplaatst en vormen daar een tijdelijk bos op wielen. De nomadische natuurlijke kunstinstallatie als bos. Is het werkelijkheid of toch niet, omdat de bomen nog niet diepgeworteld zijn en in bakken staan? Joost Meijer bedacht een andere natuurkar voor Reus Teus. Op zijn gigantische handkar staat een compleet landschap met een speeltuin en plaats voor alle dierenvrienden en Roosje en Anneline die regelmatig op een rood fietsje door de lucht naar het bos vliegen en hun vrienden. De kar wordt zelfs naar een eiland getrokken door Hengst Nico en opgeduwd door Flierus de bruinvis en Lenie de zeehond.
ONTMOETING
Thuis, voor het Grote Bos ligt een weiland met Mientje de Koe en Kalfje Koetje, maar het Bewust Ongehuwde Schaap Adelheid woont in het Grote Bos en krijgt daar onverwacht haar Lammetje Schaapje. De meisjes en enkele dieren onder wie Wobke het feestvarken belanden wel eens in het naastgelegen Enge Bos, maar worden altijd gered, waarna krokodil het griezelige roofdier Knekelbout dat daar woont ver weg slingert. De schrijver van Reus Teus, Joost Meijer, werkte als arts onder meer in Zambia in Senanga. Elske, de vrouw van Wim Reimert werd zijn opvolger. Zo hebben ze elkaar leren kennen. Mogelijk verklaart de periode in Zambia waarom in het Grote Bos naast koeien, schapen, konijnen, ganzen en een varken, ook een slang, olifant en krokodil leven.
WIM REIMERT
Wim heeft zijn enthousiasme voor natuurkunde doorgeven op scholen in Zambia (in de periode 1980-1986), Overijssel, Friesland en sinds 1989 op de internationale school in Haren, Groningen. Hij bleef ernaar verlangen zich ook als kunstenaar te ontwikkelen en is in 1996 aangenomen aan Academie Minerva in Groningen. Helaas kon hij daar door praktische bezwaren niet heen, wel volgde hij daarop bij René van der Bruggen en schilder Anne Feddema de nieuwe cursus: “Beeldend vormgeven. Twee- en driedimensionaal” en is hij sinds 2013 fulltime kunstenaar.
LEIDRAAD
Ten opzichte van wetenschappers kunnen schrijvers en beeldend kunstenaars in hun werk hun eigen waarheid tonen van dat moment en werelden combineren die anders niet samenkomen en alle gedagdroomde ontmoetingen en oplossingen schetsen. Voor Wim is natuurkunde een vak van zoeken naar de verborgen werkelijkheid. Joost stipt bij zijn personages beknopt enkele op het eerste gezicht verborgen achtergronden aan, Slis de slang slist bijvoorbeeld bij het praten en Olifant Boem-Boem is in het verkeerde lichaam geboren, en dat zorgt voor komische situaties. Joost herinnert er telkens aan dat de angstaanjagende Knekelbout uit het Enge Bos naast het Grote Bos onder moeilijke omstandigheden is opgegroeid en er niets aan kan doen dat hij er van voren als een wolf en van achteren als een rat uitziet.
GELUK?
In het Uitgesteld Geluk verhaal De boosaardige Coyote van Yiwen voor Unesco City of Literature Leeuwarden/Friesland gaat het er anders aan toe. Vanuit coyoteperspectief vertelt moeder coyote hoe haar zoon, de helft van haar tweeling, slachtoffer wordt. De kloof tussen mensen en coyote blijft bestaan. Het geluk ligt in dit verhaal niet in de wederzijdse acceptatie, maar in de boodschap dat er een kleine coyote onderweg is nadat zijn vader is afgeslacht.
Is de leidraad van schrijver Joost en illustrator Wim misschien gemeenschappelijkheid vinden in de werelden, biotopen en personages rond Reus Teus? Blijven de dieren, kinderen en sprookjesfiguren daarom vanzelfsprekend samen in de door woorden en beelden opgeroepen wereld die dicht bij de realiteit lijkt te liggen? Hapsnap is een lieve krokodil die vaak te hulp schiet net als Sander de Zeemeeuw, maar Knekelbout lijkt steeds weer een gevaar, toch viert hij uiteindelijk gewoon feest met Reus Teus, de dieren en kinderen. Het wonderlijke prinsesje Leia heeft gezorgd dat ‘Bout’ erbij hoort.
AUTEUR
Gerhild van Rooij, cultuurpublicist
FOTO’S
1. Omslag Reus Teus, Joost Meijer, Wim Reimert, uitgave Gea Nama (Gosse Postma).
2. Auteur Joost Meijer naast illustratie Wim Reimert, Bos waar Reus Teus woont.
3. Kunstenaar, illustrator Wim Reimert in zijn atelier in Leeuwarden.
4. Boekillustratie Wim Reimert.
BOEK
Joost Meijer, Reus Teus, juni 2022, Winsum (frl), Gea Nama Uitgevers https://www.protacte.nl/index.php/nl/geanama-m
21,5 x 21,5 cm, 54 pagina’s, illustraties Wim Reimert
ISBN/EAN 978-90-818781-6-6
€ 25, – inclusief verzenden
VERHAAL
Yiwen, De boosaardige Coyote
2022, voor Unesco City of Literature Leeuwarden/Friesland (100 dagen een verhaal)
voorgedragen in de tuin van Harsta state, Hegebeintum, te beluisteren en te lezen op:
https://www.leeuwardencityofliterature.nl/uitgesteld-geluk/jiwen/