TE ZIEN IN… Aflevering 142: De drie gratiën in Tytsjerk van Buij en Groenewoud · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

TE ZIEN IN… Aflevering 142: De drie gratiën in Tytsjerk van Buij en Groenewoud

dinsdag 28 december 2021

TYTSJERK – Het natuur- en beeldenpark Groot Vijversburg bij Swarteweisein is oorspronkelijk een buitenplaats. Rond de historische parktuin liggen nieuw vormgegeven parkdelen. Door het hele park staat kunst uit diverse stijlperioden en van verschillend materiaal. Bijvoorbeeld De drie gratiën van Tilly Buij en Gerard Groenewoud, een werk uit 1999 gemaakt van fosforverzinkt, poedergecoat staalplaat.

Gerhild van Rooij

BUITENPLAATSKUNST
In parken bij buitenplaatsen staan van oudsher opvallende beelden en folly’s. Deze tuinsieraden vestigden de aandacht op de paden, doorkijkjes, gazons, bijzondere beplanting en de gebouwen in het park. In Groot Vijversburg staan nog enkele historische beelden, daarnaast staan er veel twintigste en eenentwintigste werken, waarmee de traditie van tuinsieraden wordt voortgezet. Anders dan in de eeuwen daarvoor is het park nu opengesteld voor publiek. Een entreekaartje à twee euro vijftig geeft toegang tot dit park vol afwisselende natuur en kunst die voor een deel de geschiedenis van dit park zichtbaar maakt, zoals de beelden De drie gratiën.

GRATIËN EN WINDMOLEN
Waar eens een windmolen stond, maskeren sinds 1999 De drie gratiën een modern pompgemaal. Twee oorspronkelijke neutraalgroene kasten kregen een nieuwe, kleurige uitvoering en zijn aangevuld met een obelisk. De objecten van fosforverzinkt, poedergecoat staalplaat staan voor drie gratiën. De hoge gele kast voor Aglaia of glans en de kleine blauwe kast voor Euphrosyne of vreugde markeren het begin van het pad dat naar de paarse obeliks Thalia of bloei loopt. Volgens Buij en Groenewoud “vormt zich hier een eigen werkelijkheid die een synthese poogt te vormen tussen functionaliteit en decoratielust zoals ze in een park als dit worden aangetroffen”.

BUIJ EN GROENEWOUD
Tilly A. Buij (1957, Wijdenes) is in de periode 1976-1982 opgeleid aan NLO Ubbo Emmius Leeuwarden en aansluitend in de periode 1982-1984 aan de Akademie voor Beeldende Vorming Amersfoort. Gerard A. Groenewoud (1958, Rozenburg) is in de periode 1976-1983eveneens opgeleid aan de NLO Ubbo Emmius Leeuwarden. Het paar werkt vanaf 1988 samen, denkt groot en betrekt de omgeving in hun werk in de openbare ruimte. Groenewoud en Buij stellen: “In dit alles (hun kunstwerken) staat de mens, met zijn verlangens en zijn behoefte om betekenis te geven, centraal. Hij is omringd met zowel vreemdsoortige als doodgewone zaken, terwijl de wereld voor hem uitwaaiert in de ruimte.”

DE VIER EVANGELISTEN
Het duo Buij en Groenewoud maakte met Rins Boschma (1962) en Gertjan Slagter (1961) deel uit van De Vier Evangelisten. Het viertal maakte in de periode 1983-1994 vanuit gelijkgestemde motieven totaalkunstwerken in de vorm van grootse installaties, waarmee ze door de gehele tentoonstellingsruimte als kunstwerk op te vatten, een nieuw wereldbeeld wilden scheppen en een diepere betekenis van kunst zoeken. In het alternatieve circuit van kunstenaarsinitiatieven konden ze in enkele weken uit afvalmateriaal een kortstondige ‘esthetische ervaring’ maken, die daarna de container inging. Later voerden ze in musea en voor opdrachtgevers werken uit waarvan een aantal een definitieve monumentale vorm kreeg. Buij en Groenewoud werken vanaf 1988 als duo. Hun werken zijn door heel het land te vinden en getoond in vele groeps- en solo-exposities.

VIJVERSBURG
Groot Vijversburg is naast een natuurpark een beelden- en cultuurpark of openluchtmuseum en biedt ook nog speciale uitdagingen voor kinderen. Vanaf de locatie met de obelisk Thalia is er rondom een prachtige uitzicht, het is maar een van de vele uitzichtlocaties die het park biedt. Dit ideale goed onderhouden, maar natuurlijke wandelgebied vol verrassingen krijgt ieder jaargetijde een ander kleurengamma. Er staan bijzondere planten en paddenstoelen, je ziet er vluchten eenden over het water scheren, pauwen onder de bomen lopen en veel meer. De meeste kunstwerken zijn er kleur- en vormvast en speciaal ontworpen voor de locatie waar ze zijn geplaatst, zoals ook De drie gratiën.

AUTEUR
Gerhild van Rooij, cultuurpublicist
FOTO’S
1 De drie gratiën in Vijversburg, Tytsjerk, Groenwoud en Guij
2 Gratiën Aglaia (blauwe kast) en Euphrosyne (gele kast) begin pad
3 Thalia (paarse obeliks) Vijversburg, Tytsjerk, eind pad

Zie ook:
Te zien in… Tytsjerk: Kluizenaarshut – RTV NOF
Te zien in… Tytsjerk: Wijngod Bacchus – RTV NOF
Te zien in Tytsjerk ‘Rode passage’ – RTV NOF

Auteur: Gerhild van Rooij, Cultuurpublicist
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.
TE ZIEN IN… Aflevering 142: De drie gratiën in Tytsjerk van Buij en Groenewoud · Foto('s): Gerhild van Rooij
TE ZIEN IN… Aflevering 142: De drie gratiën in Tytsjerk van Buij en Groenewoud · Foto('s): Gerhild van Rooij
  Gerhild van Rooij

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?