In samenwerking met onder andere CBS De Bron, OBS De Mienskip ,GBS De Fontein en vele Buitenposters van diverse afkomst, heeft het Wereld Food Festival afgelopen september in Buitenpost een flink bedrag opgehaald voor het biogasproject voor 3 middelbare scholen in Tanzania. Hulporganisaties Stipulae en Wilde Ganzen voeren het project uit. Deze week deed de Tanzaniaan Norbert Mchomvu van Stipulae Buitenpost aan om zijn dank uit te spreken voor de bijdrage en om verslag uit te brengen over het project in Tanzania. De meeting vond plaats in Cadeau- en Streekwinkel Op ‘e Stâl.
Biogasinstallaties middelbare scholen Tanzania bijna klaar
Hans van Luijk, Jan van der Meulen en Jan de Boer van Stichting Stipulae, Dictus Hoogsteen van CBS de Lichtbron en Hennie Pilat-Duhoux van Op ‘e Stâl, organisator van het Wereld Food Festival, luisterden aandachtig hoe Norbert Mchomvu over de vorderingen vertelde. Annie Postma, medeorganisator van het Wereld Food Festival, was niet aanwezig. De biogasinstallaties voor de 3 middelbare scholen zijn al bijna klaar, zodat de scholieren en leraren niet meer de omgeving in hoeven om hout te kappen voor hun energie. De verregaande erosie van grond in de omgeving kan zich daarom langzamerhand gaan herstellen en kinderen en docenten kunnen hun eten en drinken op school bereiden. “Een mooi resultaat voor al die Buitenposters en anderen die tijd en geld in dit project hebben gestoken via het Wereld Food Festival”, vertelt Hennie Pilat-Duhoux trots.
Stipulae’s missie nog lang niet volbracht
Voor Norbert en zijn collega’s bij Stipulae en Wilde Ganzen is de missie nog lang niet klaar. De pijlen zijn alweer gericht op nieuwe projecten en ideeën om Tanzania te helpen in met name een stabiele voedselvoorziening en duurzame ontwikkeling. Zo willen ze ook elders in Tanzania biogasinstallaties bouwen, zodat mensen steeds minder afhankelijk worden van hout uit de eigen omgeving. Een ander groot probleem in het land is de gebrekkige voedselvoorziening van scholen in Tanzania. Stipulae helpt met de aanleg van schooltuinen, zodat scholen zelf voedsel kunnen verbouwen. Ook is schoon drinkwater erg schaars in Tanzania. Met behulp van de zaden van de Moringa plant kunnen Tanzanianen heel gemakkelijk zelf vervuild water weer schoon krijgen. Stipulae helpt hen om de kennis over deze natuurlijke manier van waterzuivering over te brengen. Hierbij kunnen ze niet zonder de (financiële) steun vanuit Nederland. Doneren kan via www.stipulae.org.