T Oegh Munnekezijl wordt een Gezonde School · Foto('s): Eigen Foto's
  Eigen Foto's

T Oegh Munnekezijl wordt een Gezonde School

vrijdag 15 april 2022

MUNNEKEZIJL – Microscopie, bewegend leren, relaties en seksuele voorlichting, buitenlessen, voorlichting over roken en drinken en lessen over mediawijsheid gebeuren niet alleen tijdens onze beleef weken, maar het hele jaar rond.

‘t Oegh is al jaren een school van kleur en beweging. De school is elk jaar bezig weer een stap of sprong te zetten. Waar het hedendaagse onderwijs vraagt om vernieuwing en profilering, daar gaat ’t Oegh voor de Gezonde School. We zijn al jaren bezig het onderwijs in die richting aan te bieden, maar dat ook genoeg laten zien deden we echter nog niet. Weten de mensen in de Noordoosthoek waar ‘t Oegh voor staat? Waarschijnlijk staat het bekend als een kleurrijke vriendelijke school. ‘t Oegh wordt echter te kort gedaan met deze beeldvorming. De school is al geruime tijd bezig zich te ontwikkelen naar een Gezonde School. Wat houdt dit nu in?

Zoals zoveel scholen doen we regelmatig mee aan schoolfruit. We eten naast de sinaasappels en appels ook het ongewonere fruit. Daarnaast besteden we zeer bewust tijd en energie aan bewegend leren en aan buitenlessen. De kleuters al springend van hoepel naar hoepel zien leren tellen is vooral mooi, omdat het met veel plezier gebeurt. Plezier staat voorop. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten, want bewegen is altijd beter dan stilzitten en bewegend leren is, bewezen, een erg goede manier om bepaalde dingen aan te leren. De gymlessen worden gegeven door een gym docent wat in het verlengde ligt en een logische aanvulling en verdieping is op bewegend leren.

Dit geldt ook voor buiten leren. Naast dat er buiten al veel te leren is, zijn buitenlessen ook een erg mooie manier om juist het ritme en daarmee de focus te verleggen van de routine van de weken. Bijna alles wat je in een klaslokaal kunt doen kan ook buiten, maar dan met veel ruimte en mogelijkheden die net even anders zijn. Oppervlaktes berekenen, tegels tellen, ruimtes indelen, spelvormen, werken met natuurlijke materialen, allemaal bij uitstek beter buiten dan binnen. Daarnaast kun je net zo goed buiten een taalles doen als binnen. De afwisseling, samen met de eerder genoemde voordelen maken buiten leren tot een plus. Een nadeel is wel dat we buiten geen laptops en geen digibord hebben. Of zou dat juist ook weer een voordeel kunnen zijn?!

Is de Gezonde School dan niet meer dan beweging, fruit eten en buiten wat oppervlaktes berekenen? De Gezonde School betekent ook onderzoek doen naar ons voedsel, voorlichting krijgen over roken, drinken en seksualiteit. Nu al laten we de kinderen bewust een keuze maken over wel of niet roken. Dat is hard nodig in groep 7 en 8, want misschien zelfs al voor het middelbare schoolleven worden ze uitgenodigd om mee te doen met vrienden of vriendinnen. Hebben ze dan nog niet bewust nagedacht over roken, dan is de kans dat ze zich erdoor laten verleiden vele malen groter.

Door gebruik te maken van een subsidie heeft de school nu, samen met de Tarissing (Oudwoude), de Koningin Julianaschool (Kollum) en de Prins Bernhard school (Kollum), de beschikking over alle biologiematerialen om onderzoek te doen en aanschouwelijk onderwijs te geven. We hebben microscopen, stereoscopen, een levensgroot skelet alsook een grote torso en vele materialen die nodig zijn voor onderzoek. De kinderen gaan zelfstandig met al deze materialen leren werken en daarmee een grote voorsprong nemen op het aanbod in het voortgezet onderwijs.

Naast het vakinhoudelijke betekent de Gezonde School ook aandacht voor de directe schoolomgeving (aankleding plein, bijvoorbeeld vergroenen of uitnodigend maken voor beweging). Ook de signalering van leefstijlproblemen bij leerlingen heeft aandacht. Om te zorgen dat de gemaakte afspraken niet verwateren worden ze in het beleid vastgelegd.

Dit zijn allemaal voorwaarden om in aanmerking te mogen komen voor het profiel: De Gezonde School. We zijn bijna zover dat we het vignet op de muur kunnen spijkeren.

In de praktijk gaan we nog een stap verder, want we vinden ook dat duurzaamheid erbij hoort en dus gaan we letten op ons afval (met name plastic), gaan we werken aan duurzame projecten en aandacht besteden aan de (groene) omgeving.

Onze beleef weken zijn misschien wel de mooiste uiting van de school die we willen zijn. De workshops, de bedrijvenbezoeken, de projecten, het leren over het eigen dorp, de regio en geschiedenis maken deze weken tot een belevenis. Veel meer dan alleen maar projectweken. Het plezier, het anders leren en de verwondering maken deze weken tot echte Oegh weken.

Je zal er maar werken, je zal er maar les krijgen, je kind zal er maar zitten. Dat zou toch fantastisch zijn?! De open dagen zijn al geweest, toch nodigen we u uit om een kijkje te komen nemen, mocht u op zoek zijn naar een school als de onze. Van harte welkom!

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.
T Oegh Munnekezijl wordt een Gezonde School · Foto('s): Eigen Foto's
T Oegh Munnekezijl wordt een Gezonde School · Foto('s): Eigen Foto's
T Oegh Munnekezijl wordt een Gezonde School · Foto('s): Eigen Foto's
  Eigen Foto's

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?