Syrische statushouder bouwt toekomst op als echografist in Dokkumer ziekenhuis · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Syrische statushouder bouwt toekomst op als echografist in Dokkumer ziekenhuis

zaterdag 16 april 2022

DOKKUM – In ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum snijdt het mes aan twee kanten, nu ze statushouders met een medische achtergrond inzetten, schrijft Omrop Fryslân. De vluchtelingen werken hier aan een toekomst en tegelijk wordt het tekort aan echografisten teruggebracht. De statushouders kunnen echo’s maken van hartpatiënten. Dat is onderdeel van een nieuwe aanpak van Cardiologie Centra Nederland, om aan nieuwe echografisten te komen. Echografisten maken bijvoorbeeld echo’s om te kijken hoe het met de pomp- of klepfunctie van het hart gaat.

En er is een groot tekort aan mensen in die functie: er zijn de steeds meer hartpatiënten en er komen steeds minder echografisten van school. Het idee is dat vluchtelingen met een medische achtergrond een verkorte opleiding krijgen. Soms zijn die in hun eigen land heel goed opgeleid, maar de erkenning van de diploma’s is een probleem in Nederland. In Dokkum gaat het op dit moment erg goed met de inzet van een Syrische statushouder, vertelt bestuurder Melvin Mac Gillavry, die zelf ook cardioloog is. “Hij is zeer goed ontvangen en heeft zelf ook aangegeven dat-ie zelf welkom voelt.” De man om wie het gaat, zal zowel theoretische kennis als praktische ervaring opdoen, onder begeleiding van een expert in het vak.

Hij is absoluut geen beginneling. De Syriër die in Dokkum aan de slag gaat, heeft in zijn thuisland al heel wat geleerd. “Hij is hoogopgeleid, zowel in de medische technologie als in het management van zorgorganisaties. Door heel Europa heeft hij geprobeerd om een toekomst op te bouwen en te werken.” Dat lijkt nu te lukken in Dokkum. “Hij heeft de kans gekregen om zich verder te ontwikkelen voor een toekomst hier. Hij is heel leergierig. Erg leuk om het zo aan te pakken.”

Niet voor te stellen

Voor Mac Gillavry is het eigenlijk niet voor te stellen hoe het moet zijn voor zijn nieuwe collega. Mensen die op dit niveau werken in de gezondheidzorg, zijn er vaak bijna hun hele leven al mee bezig. “Van jongs af aan investeer je, je volgt lange opleidingen. Dat krijg je niet voor elkaar als je er niet volledig voor wilt gaan.” De taal is een mogelijke barrière, maar ook dat is te leren. Bovendien werken de statushouders dus onder begeleiding van iemand die hier al langer werkt. “Daarom kan de communicatie altijd goed plaatsvinden.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?