Symposium over laaggeletterdheid: “Maak het verschil in het leven van een ander!” · Foto('s): Gemeente Noardeast-Fryslân
  Gemeente Noardeast-Fryslân

Symposium over laaggeletterdheid: “Maak het verschil in het leven van een ander!”

donderdag 12 september 2024

DOKKUM – Het is de Week van Lezen en Schrijven! En die gaat in de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel niet ongemerkt voorbij. Het aantal mensen dat moeite heeft met lezen en schrijven groeit, ook in deze gemeenten. “Iedereen moet kunnen meedoen”, vinden beide gemeenten. Daarom organiseerden ze woensdag 11 september een symposium en workshops rond het thema ‘Laaggeletterdheid’ voor professionals en werkgevers, werkzaam op het gebied van zorg, welzijn, inkomen, werk, jeugd, onderwijs of kinderopvang.

Meedoen is moeilijk, soms bijna onmogelijk als je niet goed kunt lezen en schrijven. Mensen kunnen in een isolement raken, of erger: brengen zichzelf of anderen in gevaar doordat ze doktersrecepten of gebruiksaanwijzingen van apparaten niet begrijpen. Taalambassadeur en ervaringsdeskundige Harma Grupstra weet dat als geen ander. Ze vertelde over de moedige stap die ze op een dag zette en hoe die stap haar leven veranderde: “Ik belde het Friesland College en vertelde dat ik moeite had met lezen en schrijven. En dat ik daar wat aan wilde doen.” De rest is geschiedenis: Harma leerde lezen en schrijven. Tegenwoordig reist ze net als andere taalambassadeurs van stichting ABC stad en land af om bedrijven en organisaties te vertellen wat het betekent als je laaggeletterd bent. Ze geeft daar ook waardevolle tips over helder en begrijpelijk schrijven.

“Maak het verschil! Al help je maar één persoon, dan is dat al waardevol. Kijk maar naar het inspirerende voorbeeld van Harma”, vonden wethouders Gerben Wiersma en Bert Koonstra. Praktische handvatten, tips en inzichten daarvoor konden de deelnemers krijgen bij diverse workshops, waaruit ze er twee konden kiezen. Waaronder schrijven op taalniveau B1, een kijkje in de keuken van het Digitaalhuis, herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden, en investeren in basisvaardigheden. “Nooit geweten hoe moeilijk het is om te functioneren in de maatschappij als je niet kunt lezen en schrijven,” aldus één van de aanwezigen. En: “Nu ik dat weet ga ik mij nog extra inzetten om deze mensen te helpen.” Bibliotheken Noord Fryslân, Firda, Stichting Welzijn het Bolwerk en Stichting Lezen en Schrijven ondersteunden de gemeenten bij de organisatie van het symposium.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?