Duizend wandelaars liepen de Swaddekuier die op zaterdag 6 juli van start ging in Buitenpost voor de 12 keer. ’s Morgens om 08.30 uur werd het start verricht door burgemeester van Achtkarspelen Oebele Brouwer met hulp van Thijs Akse.
De afstanden waren 10, 20 en 40 km met routes door de prachtige natuur van het nationaal landschap de Noordelijke Friese Wouden waarin heel veel van de eeuwenoude cultuur van het landschap is te zien en mee te maken. In 2019 staat de Swaddekuier in het teken van Biodiversiteit. Aan deze feestelijke wandeltochten heeft het bestuur een goed doel verbonden.
Jaarlijks overlijden veel mensen tussen de 30 en 45 jaar aan ALS. ALS is nog steeds een dodelijke spierziekte.
De Swaddekuier wil in ook 2019 samen met alle wandelaars financiële steun geven aan onderzoek om deze vreselijke ziekte beter te kunnen bestrijden. Daar kunnen jullie ook iets mee doen. Laat de kilometers die je loopt sponseren door je familie, vrienden en kennissen. Dan gaan we samen het bedrag dat we hiermee bij elkaar brengen tijdens de Swaddekuier, aan de Stichting ALS geven. Loop mee, doe mee en geef je steun voor ALS. Rolstoel vriendelijke route van 5 km. In 2019 kan ook iedereen weer mee doen, ook de rolstoelgebruikers.Speciaal voor deze rolstoelgebruikers is een route ontworpen waarbij ieder die zich in een rolstoel voortbeweegt ook mee kan doen met deze wandeltocht over 5 km.
Nergens in Nederland is het landschap zo goed bewaard gebleven als in het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Het kleinschalige coulisselandschap omzoomd door elzensingels en dykswâllen is een uniek gebied in Nederland. In dit landschap liggen tientallen verborgen parels van de natuur, zoals pingoruïnes, die zijn ontstaan in de permafrostbodem van de koudste periode van de Weichselijstijd. Wandelen met de Swaddekuier is een prachtig avontuur in de natuur en cultuur van dit Nationaal Landschap. Zo lopen de deelnemers aan de Swaddekuier over de Salamon Levystraat in Zwaagwesteinde en over de Jan Binneswei in Oudwoude.
Wandelaars Swaddekuier in het Kollumer Oproer.
Op zaterdag 6 juli was de Kollumer winkelstraat omgetoverd in het verleden. Het is ook de dag dat honderden deelnemers aan de Swaddekuier door Kollum trekken. Het beeld van die dag is de historie van het verleden tijdens het Kollumer oproer. De organisatie van de Swaddekuier speelt op het Kollumer oproer in. In Kollum maken de wandelaars kennis met de sfeer uit het jaar 1797. Inwoners van Kollum en de mensen op de stempelposten, onthaaalden de wandelaars deze dag in middeleeuwse kledij, met een ouderwetse trekzak en liet ze kennis maken met het Kollumer oproer. Geschiedenis uit de streek die een beleving was voor de wandelaars.