DE WESTEREEN – In de Weekend Nieuwsshow van zaterdag 15 augustus kwamen weer verschillende onderwerpen voorbij die zeker met deze periode te maken hebben. Het eerste onderwerp in de uitzending ging over de nieuwe rage van deze tijd genaamd suppen. Marinthe Miedema, een 11-jarige onderneemster uit Dokkum was in de de studio en vertelde met veel plezier over haar onderneming. Marinthe heeft voor haar verjaardag een supboard gekregen. En deze doet ze nu in de verhuur. Momenteel verhuurt ze nu zelfs twee supboards. Misschien wordt het aantal later uitgebreid. Als kersverse onderneemster heeft ze ook andere toekomstplannen die meer richting de kleding gaat.
Burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân over de huidige stand van de corona-uitbraak in Dokkum. Afgelopen week is de corona in Dokkum weer toegenomen. Twee tot zes gevallen komen er per dag bij. Het valt niet mee om het virus te doven. De burgemeester benadrukt nogmaals om de 1.5 meter te hanteren. Wees serieus en houd rekening met elkaar, ook als je niet voor je zelf doet maar doe het voor je omgeving. Houd je aan de afspraken. Het aantal besmettingen komt vooral bij de leeftijdsgroep 20-40 jaar en vooral in de privésfeer.
Johannes Herder, eigenaar van de Spar Herder uit Ternaard, is deze week ondernemer van de week. Met hem werd o.a. gepraat over corona in het dorp, de opnieuw aangescherpte maatregelen in de winkel voor klanten en de service van het thuisbezorgen van de boodschappen.
Hilda Zwart, fractievoorzitter Sociaal Links Dantumadiel vertelde in de studio over het bezoek van haar fractie aan verschillende ondernemers in de gemeente Dantumadiel. De fractie wil graag weten hoe het ervoor staat met de ondernemers in coronatijd. De gemeente is flexibel met de terrasvergunning en dit is een voordeel voor de horeca waar ook veel toeristen gebruik van maken. Iedereen is creatief bezig met bijv. kleine tuinconcerten en/of doen aan dienstverlening. Het moet niet nog een half jaar duren maar de bezochte ondernemers zijn goed bezig geweest. Hoe het met de ondernemers staat die evenementen organiseren is nog geen zicht op en informatie van bedrijven die het niet kunnen redden door dit coronavirus zijn nog niet bekend bij de fractie. Er staan nog twee bedrijven op de planning die nog moeten worden bezocht.
In het tweede uur werd aandacht geschonken aan de Vossenjacht voor de jeugd in het Centrum van Dokkum. Gerke Teitsma van de organisatie vertelde telefonisch hoe deze tot stand is gekomen en met wie. Kinderen tussen 4 en 12 jaar konden gratis meedoen.
Lenie Lap en Joanneke Romkema vertelden in de uitzending wat de Regenboog-taakgroep inhoudt en wat de Regenboogvlag betekent. Deze zal nu in ieder geval vier keer per jaar wapperen op overheids- en gemeentegebouwen in onze gemeente. Ook ging het over de problemen van de jongeren met hun identiteit. In oktober komt het in de raad als collegevoorstel om Noardeast-Fryslân tot een Regenbooggemeente te worden waar iedereen zich welkom en veilig mag voelen. Er is nog veel te doen, aldus Lenie Lap.
Alie Rienks is druk aan het verhuizen. Zij is directeur van de Dr. J. Botkeskoalle en kwam vertellen wat er allemaal nog moet gaan gebeuren in de nieuwe Campus van Damwâld waar drie scholen gebruik van gaan maken, hoe het zal worden gebruikt en wanneer de officiële start is. De drie scholen hadden ieder een nieuw gebouw nodig. De twee christelijke scholen zullen gaan fuseren. Ruimtes zullen worden gedeeld. De Campus is een sporthal met onderwijs. Groepen kunnen ’s avonds gebruik maken van de Campus. Door de coronacrisis is er helaas geen open dag maar er komt een virtuele rondleiding voor iedereen die graag een indruk wil krijgen hoe het aan de binnenzijde eruit ziet.
Evy Elschot, woordvoerder van waterbedrijf Vitens, vertelde waarom wij deze periode zuinig moeten omgaan met water. De waterdruk zou kunnen wegvallen als we teveel water gebruiken. Ook heeft ze aantal goede tips gegeven hoe zuinig om te gaan met water. Vooral tijdens mooi weer en hittegolven neemt het gebruik van kraanwater exponentieel toe. Mensen zijn zich niet bewust hoeveel water men wel niet gebruikt per dag. Vooral in de piekmomenten is dit het geval. “Water voor nu en later”, hoe gaan we dat met zijn allen doen.
Sieds Miedema van LTO Noord werd gevraagd over de droogte en de opbrengsten van de akkerbouw. Vroeger waren er ook wel droge periodes. Maar de gemiddelde lijn geeft toch aan dat het deze periode toch warmer is. Dat heeft wel invloed op de opbrengst en prijs van het product. Er is geen invloed op regen maar de grond moet goed worden geprepareerd. De landbouw is bezig om de conditie van de grond meer te optimaliseren. De heer Miedema heeft zelf ook minder opbrengsten maar dit probleem speelt zich af over heel Nederland.
Collega Demi Hoekstra ging woensdag kijken bij de start van de werkzaamheden van de de Ferlinge Stasjonsstrjitte in De Westereen en ging in gesprek met wethouder Kees Wielstra van Iepenbiere Romte en Willem Dijkstra van de gemeente Noardeast-Fryslân. Een lange wens is in vervulling gegaan met deze aanpak. Aan de Ferlinge Stasjonsstrjitte is het bijna iedere vorstperiode raak: opdooischade en er is veel wateroverlast bij zware regenbuien. Deze problemen zijn volgens de gemeente na deze reconstructie verleden tijd.
Sietse van der Wal, schipper van de KNRM, gaf meer uitleg over de veranderingen van de alarmeringen bij de watersport. Vanaf 17 augustus a.s. gaan deze in. Voorheen werd contact opgenomen met de Kustwacht die automatisch de KNRM alarmeerde. Straks zal de Kustwacht bepalen of er sprake is van spoedeisende hulp. Zo niet, dan moet de hulpvrager zelf een oplossing zoeken. Dhr. Van der Wal gaf nog aan dat de wet “Goed Zeemanschap” voor iedereen geldt.
Aan het einde van de uitzending werd de oproep van burgemeester Kramer afgespeeld om de voorzorgsmaatregelen te respecteren die zijn gegeven om de corona-uitbraak in onze gemeente te kunnen indammen.