Succesvolle Kûpe in Buitenpost voorziet in behoeften en behaalt positief resultaat · Foto('s): Gemeente Achtkarspelen
  Gemeente Achtkarspelen

Succesvolle Kûpe in Buitenpost voorziet in behoeften en behaalt positief resultaat

maandag 19 juni 2023

BUITENPOST – De Kûpe in Buitenpost is een zwembad dat perfect voldoet aan de behoeften van de gemeenschap. Sinds de nieuwbouw in 2021 heeft het zwembad zelfs een positief financieel resultaat behaald, iets wat maar weinig zwembaden in Nederland kunnen zeggen.

Het vernieuwde De Kûpe is van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en in het weekend constant bezet. “De medewerkers en het management verdienen een groot compliment. Het zwembad draait optimaal. Je hoort bijna nooit dat een zwembad zelfs winst maakt,” zegt Spoelstra vol lof. In het haalbaarheidsonderzoek werd rekening gehouden met een jaarlijkse bijdrage van de gemeente van 81.000 euro. Dit gereserveerde bedrag stroomt nu terug naar de gemeentekas. “We kunnen nu wel stellen dat de gemeenteraad een goede beslissing heeft genomen met de nieuwbouw van De Kûpe,” aldus Spoelstra.

De wethouder benadrukt echter dat 2022 een bijzonder jaar was en dat het geen harde financiële garanties biedt voor de toekomst. Het aantal zwemlesdeelnemers verdubbelde bijna van 450 naar 850 mensen na de coronaperiode. Naast zwemlessen wordt het zwembad ook gebruikt door de zwem- en waterpoloclub, evenals door doelgroepen zoals revalidatiepatiënten en ouderen. Uit bezoekersgegevens blijkt ook dat De Kûpe recreatieve bezoekers uit de hele regio aantrekt. De komende jaren zal het een uitdaging zijn om voldoende tijd en ruimte te bieden aan alle behoeften.

Wat betreft energie is het zwembad vrijwel energieneutraal en maakt het gebruik van restwarmte van het naburige bedrijf Enitor Primo. Dankzij dit concept heeft het zwembad geen last gehad van de extreem hoge energieprijzen. Met het nieuw ingerichte voorterrein is De Kûpe een prachtige entree en een visitekaartje voor Buitenpost.

Auteur: RTV NOF | Erik Visser
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?