DE WESTEREEN – Op 1 oktober vond in de Old Dutch in De Westereen het symposium “Sa kin’t ek” plaats. Vereniging Noardlike Fryske Wâlden organiseerde deze avond in het kader van klimaatverandering voor haar leden en stakeholders. Met ongeveer 110 deelnemers was het een goede opkomst.
Een presentatie van Marjan Minnesma (Urgenda) over klimaat en toekomstgericht grondgebruik, leidde de avond in. Deze ging over de zoektocht naar het gezond en betaalbaar houden van het voedselsysteem, waarbij de boeren een goede boterham blijven verdienen. Welke producten zouden er geteeld moeten worden en op welke wijze om het klimaat te sparen? Bijvoorbeeld het telen van meer plantaardig eiwit en gewassen die ook gebruikt kunnen worden in de bouw. Daarna gaf Albert van der Ploeg (voorzitter vereniging Noardlike Fryske Wâlden) een kader van de gebiedsofferte. De gebiedsofferte is een plan waarin boeren hun aandeel, en de kosten daarvan, omtrent klimaatverandering en de toekomst kunnen vastleggen. Dit geeft inzicht in de mogelijkheden binnen het Noardlike Fryske Wâlden gebied. De gebiedsofferte moet niet te ingewikkeld worden en uitgaan van eigen kracht van boeren, aldus Albert. “Vertrouwen, op alle vlakken, is ook van belang en daar hebben we draagvlak voor nodig.”. De gebiedsofferte is als het ware een afspraak tussen de maatschappij en de vereniging en haar leden.
Een panel met daarin, onder andere, Jan Douwe van der Ploeg (oud-hoogleraar aan de WUR en schrijver van het boek “gesloten vanwege stikstof”) en Wouter van Dieren (raad van advies vereniging Noardlike Fryske Wâlden, club van Rome en klimaat pionier), gaven vervolgens een reflectie. Ook vanuit de zaal kwam interessante input die voer was voor discussie. Boeren gaven aan dat het een avond van perspectief en inspiratie was. Een vernieuwende invalshoek waarbij volop kansen en mogelijkheden zijn. Oftewel “Sa kin’t ek!