Donderdagavond 6 maart 2014 werd er in dorpshuis Tunawerth een lijsttrekkersdebat gehouden, “Dongeradeel Kiest verkiezingsdebat van de dorpen”. Deze avond werd georganiseerd door dorpsbelang Ternaard en stond onder leiding van Marinus Tabak, oud VVD raadslid van de gemeente Dongeradeel.
Na een korte introductie van de partijen werd er gedebatteerd aan de hand van het thema: Bezuinigen en investeren in de toekomst. Zo werd door de meeste partijen opgemerkt dat bezuinigen echt moet, maar dat daarnaast geld moet worden vrijgemaakt voor niet wettelijke, bijzondere taken van de gemeente. Wat Kootje Klinkenberg namens de PvdA graag wil. Dit gaf bij de VVD bij monde van Anton van der Aar, weer wat frevel die alleen de kerntaken van de gemeente nog wil laten uitvoeren. Daarnaast willen verschillende partijen bezuinigen op het ambtelijk apparaat, wat door de tegenstanders werd opgemerkt als lastenverzwaring voor de burger. Ook de inzet van sociaal werkvoorzieningschap NEF werd onder de loep genomen, deze werknemers moeten volgens Pytsje de Graaf van het FNP meer worden ingezet bij werkzaamheden van de gemeente Dongeradeel. Een bezuiniging die volgens Jouke Douwe de Vries van Dongeradeel Sociaal meteen kan worden ingevoerd is het schrappen van het Sud Ie project. Investeren wordt door Artikel 50, van Lammert Dijkstra gedaan op de sportvoorziening. Hierna kon het publiek vragen stellen. Op de vraag of de politiek de OZB ook gaat verhogen kozen alle partijen voor NEE uitgezonderd de CU, Rein Ferwerda bleef eerlijk ‘de inflatieverhoging voor de komende jaren wordt doorgevoerd in de OZB’, dus er is sprake van verhoging. Volgens ABD, met lijsttrekker Pieter Braaksma moet er geen direct geld gegenereerd worden maar met het gefaciliteerd worden via de ondernemers. Lang wachten op antwoord van de gemeente bij bouwaanvragen was een vraag uit het publiek. Volgens Esther Hanemaaijer van het CDA is de kloof tussen de gemeente en burger te groot geworden, en dat bevordert de behandeling van bijvoorbeeld bouwaanvragen niet. Het CDA gaat met de ondernemer en aanvrager in gesprek over hoe dit op telossen. Wethouder van der Ploeg (CDA) heeft daar in ook een grote rol. Andere partijen pleiten voor het afschaffen van ‘nutteloze regeltjes’ en de welstandcommissie Hus en Hiem.
Na de pauze nu werd gedebatteerd in de stijl van Groot Brittannië gedebatteerd. De lijsttrekkers moesten aan de hand van stellingen aangedragen door het publiek, kiezen of ze voor of tegen een stelling waren. Ook mochten ze hun verweer of motivatie toelichten waarbij ingrijpen door de andere partijen was toegestaan. De stellingen; Door bezuinigingen op het jeugdwerk keren jongeren de legale onderkomens de rug toe en kiezen weer voor illegale onderkomens, Vrij parkeren in Dokkum, Meer sociale woningbouw in de dorpen, Minder investeren in Dokkum en meer in de dorpen. Dit leverde veel strijd op waarbij de politici elkaar bijna in de haren vlogen. Of de politici zelf ook konden bijdrage aan het realiseren van de 2.5 miljoen euro voor de bezuiniging, konden ze het publiek vertellen dat ze efficiënter gaan werken in de raad; dus meer doen en luisteren en minder praten. En om de kosten helemaal te drukken willen alle partijen aansturen op het fuseren van de vier noordelijke gemeentes, en wel binnen vier jaar. Artikel 50 gaf aan liever een referendum te willen over herindeling.
De lijsttrekkers gaan zich nu klaar maken voor nog drie debatten en wel op maandag 10 maart van Handel en Industrie in Dokkum, de debatavond van de gemeente Dongeradeel op donderdag 13 maart welke ook rechtstreeks op tv bij RTV NOF wordt uitgezonden, en de RTV NOF debat-ochtend in het gemeentehuis tijdens de Weekend Nieuwsshow op 15 maart. tussen 11.00 en 14.00 uur.