Streep door oefenwedstrijd SC Heerenveen en OFI Kreta in Kollum · Foto('s): RTV NOF (archieffoto)
  RTV NOF (archieffoto)

Streep door oefenwedstrijd SC Heerenveen en OFI Kreta in Kollum

maandag 19 juni 2023

KOLLUM –  Voetbalvereniging Kollum stond gepland om een spannende oefenwedstrijd te organiseren tussen de bekende clubs SC Heerenveen en OFI Kreta. Helaas heeft Politie Fryslân een negatief advies uitgebracht, waardoor het evenement niet kon plaatsvinden, aldus VV Kollum. Opvallend genoeg heeft dezelfde wedstrijd nu groen licht gekregen in Jubbega, waar het politieadvies wel positief was. Dit heeft tot speculatie geleid over de vraag of er met twee maten wordt gemeten, zo laat de voetbalclub weten aan de media. 

De voetbalclubs SC Heerenveen en OFI Kreta waren overeengekomen dat de oefenwedstrijd op donderdag 20 juli 2023 zou plaatsvinden op sportpark Baensein te Kollum. Voordat de plannen werden doorgezet, ging VV Kollum in een vroeg stadium in overleg met de gemeente Noardeast-Fryslân om de vereiste vergunningen te verkrijgen. De gemeente heeft vervolgens advies ingewonnen bij Politie Fryslân.

Helaas heeft Politie Fryslân een negatief advies gegeven voor de wedstrijd in Kollum. Dit besluit is gebaseerd op het landelijke beleid dat voorschrijft dat wedstrijden tussen twee betaalde voetbalorganisaties (BVO’s) plaats moeten vinden in een stadion of op het trainingscomplex van een BVO, en niet op de velden van een amateurclub. Bovendien bestond de zorg dat supportersgroepen elkaar mogelijk zouden treffen tijdens de wedstrijd. Burgemeester Kramer van Noardeast-Fryslân kon het advies van de politie niet negeren. Voor VV Kollum betekent dit een enorme teleurstelling, aangezien de vereniging hierdoor een aanzienlijke financiële opsteker misloopt. Deze middelen waren bedoeld om de duurzaamheidsplannen van de club te verwezenlijken.

Na de initiële afwijzing heeft burgemeester Kramer contact opgenomen met de politieleiding en verzocht om een second opinion. Het bleek echter dat het eerdere advies gehandhaafd werd. Hierdoor werd opnieuw een negatief advies afgegeven. Tot grote verrassing van alle betrokkenen blijkt nu dat de wedstrijd mogelijk zal plaatsvinden op het amateurveld van VV Jubbega. Dit heeft tot veel verbazing geleid en heeft geleid tot contact tussen de betrokken gemeenten en de politie. Waarom werd er een negatief advies gegeven voor Kollum en een positief advies voor Jubbega? De rol van de politie in deze kwestie is cruciaal, zegt VV Kollum in een statement.

VV Kollum laat het er niet bij zitten

Voorzitter Tim Brandsma van VV Kollum reageerde geschokt toen hij op 16 juni een telefoontje van de gemeente kreeg over de afwijzing. Hij werd boos en verklaarde: “Dit is ongelooflijk!  We gaan in ieder geval verzoeken in het kader van de Wet Open Overheid (WOO) indienen. Op deze manier willen we achterhalen hoe dit in elkaar steekt en wat hier misgegaan is. “Blijkbaar meet Politie Fryslân met twee maten, dus ons WOO-verzoek wordt ook bij de gemeente Heerenveen ingediend”, aldus voorzitter Brandsma. “Je vraagt je af of bepaalde gemeenten een streepje voor hebben. Hoe dan ook, wij laten het er niet bij zitten. De onderste steen zal boven komen.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?