Strand van Ameland net niet het schoonste van Nederland · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Strand van Ameland net niet het schoonste van Nederland

vrijdag 26 juli 2024

AMELAND – Het strand van Ameland is het schoonste van Fryslân, en het scheelde niet veel of het was ook het schoonste van Nederland geweest. Dat bleek bij de prijsuitreiking voor het schoonste strand van Nederland. Die prijs ging naar de gemeente Westland, met 9,84 punten. Ameland stond daar een honderdste punt achter (9.83). Zo schrijft Omrop Fryslân. 

Vier cijfers

Inspecteurs bezochten alle stranden drie keer. In mei was de eerste ronde, en daarna kwamen de inspecteurs tot halverwege juli nog twee keer terug om te kijken hoe schoon de stranden waren. Daarbij werden vier cijfers uitgedeeld: voor de parkeerplaats, de strandopgang, de omgeving van het strandpaviljoen en de staat van het strand tot de vloedlijn. “Dan kunnen de verschillen minimaal zijn”, zegt de organisatie.

Volgens de gemeente Ameland zijn de stranden op het eiland zo schoon omdat ze worden opgeruimd door vrijwilligers. Burgemeester Leo Pieter Stoel is daar blij mee. “Ik ben trots op iedereen die zich inzet om onze stranden zo schoon en veilig mogelijk te houden. Samen houden we het strand schoon van zwerfafval en dat leidt al jaren tot een hoge score bij deze verkiezingen.”

Overal minder zwerfafval

Volgens de inspecteurs staan de stranden in Nederland er goed voor. “Het is, op een enkele uitzondering na, een feest om de Nederlandse kust te inspecteren”, zegt de organisatie. “De inspecteurs viel op dat strandondernemers en overheden hard werken aan bewustwording en schoon gedrag van de badgasten. Dat lijkt zich te vertalen in steeds minder zwerfafval. “

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?