DOKKUM – Stoelen met een verhaal, ze werden eind december verkocht bij Dockinga College havo/vwo. Ze werden sinds jaar en dag gebruikt en generatie na generatie nam er plaats, waaronder Elizabeth Bakker (43) uit Dokkum, wie al op jonge leeftijd met Parkinson werd gediagnosticeerd. De verkoopactie van de stoelen leverde 5000 euro op voor onderzoek naar deze ziekte. De cheque werd afgelopen woensdag overhandigd in het Punt voor Parkinson te Groningen.
Stoelenactie
Het idee om de stoelen te verkopen voor onderzoek naar Parkinson ontstond toen Hilbrand Visser, directeur Dockinga College, besloot om de bruingekleurde stoelen te vervangen voor een lichtere variant. Ook Visser nam als klein jochie op de stoelen plaats. Hij herkende de stoelen meteen toen hij directeur van de school werd. ,,Ferrek, dat binne deselde stuollen.” Achter elke stoel zit een verhaal, ook hij kan zich nog goed herinneren wat voor ongein hij er uithaalde. Toch besloot Visser om de stoelen in te ruilen; ,,ik vond het hier wat te duister in de school.”
De kantinestoelen hadden naar een kringloopwinkel of ijzerhandelaar gekund, maar Visser besloot om de stoelen voor 10 euro per stuk te verkopen. Niet voor eigen gewin, maar voor meer onderzoek naar Parkinson op jonge leeftijd. Hij koos voor dit doel omdat het gezin van twee leerlingen van de school te maken heeft met deze ziekte: de familie Bakker.
Diagnose op jonge leeftijd
Elizabeth Bakker (43) uit Dokkum zat van 1992 tot 1998 op de school en kreeg al op 27-jarige leeftijd te horen dat ze Parkinson heeft. De ziekte maakt dat je langzaam steeds minder kunt, in denken en in doen. Ondanks de uitdagingen die het gezin Bakker door de ziekte aan moet gaan, zijn ze zeer betrokken bij het Dockinga College. Dat komt met name door haar twee dochters van 12 en 15 die nu op de school zitten. Ook haar man ging hier vroeger naar school. Toen ze van de stoelenactie hoorden, werden ze erg enthousiast.
Opbrengst
Eind december kregen oud-leerlingen van het Dockinga College de kans om de memorabele stoelen van de school te kopen. Ook kon er geld gedoneerd worden. Aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven. Al voor de kerstvakantie waren 82 van de 250 stoelen verkocht. In totaal heeft de kerstinzamelingsactie ruim 5000 euro opgeleverd. ,,It is foar ús skoalle yn alle opsichten in echte boppeslach”, vindt Visser.
Feestelijke overhandiging
De feestelijke overhandiging van dit bedrag vond afgelopen woensdag plaats in het Punt voor Parkinson te Groningen. Dat dit plaatsvond nabij het UMCG is niet toevallig, hier werd namelijk zo’n 16 jaar geleden de diagnose Parkinson gesteld. Tijdens de overhandiging werd Elizabeth bijgestaan door haar man, dochter Jilke en directeur Hilbrand Visser. Prof. dr. Teun van Laar, de oprichter van het Punt voor Parkinson, nam het bedrag in ontvangst. Het Punt voor Parkinson bestaat in Groningen sinds 2016 en is opgezet door prof. dr. Teus van Laar. De heer Van Laar is neuroloog en gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. Van Laar is blij met dit bedrag uit Dokkum e.o.: ,,We zijn dichterbij dan ooit om de symptomen om te buigen. Hiervoor doen we onderzoek naar methoden om de ziekte vroeg te kunnen signaleren, brengen we erfelijke risicofactoren in beeld en sinds kort is het mogelijk om een bloedtest te doen. Zeer veel dank voor dit mooie bedrag!” Met deze steun kan nog meer onderzoek naar Parkinson worden gedaan.