Zowel de woordvoering van de brandweer, als een woordvoerder van kunststoffabriek Enitor in Buitenpost doen zeer geheimzinnig over de inhoud van het vat met chemicaliën. Ook de informatie dat het vat reeds was opgeruimd en veiliggesteld was, bleek niet correct.
Rond 14.30 uur arriveerde een vrachtwagen om iets af te leveren bij Enitor. Met een heftruck moesten eerst vier vaten uit de laadruimte worden gehaald om bij de goederen van Enitor te komen. Deze vaten met chemicaliën waren bestemd voor een bedrijf in Hoogeveen. Bij het lossen bleek ten minste één van de vaten een beschadiging te hebben in de vorm van een scheur van zo’n 10 cm in de buitenwand. Gelukkig waren de vaten dubbelwandig.
De situatie bleek dusdanig ernstig dat de brandweer van Buitenpost omstreeks 14.45 uur er bij werd geroepen. Het korps beschikt over chemie-pakken maar kon na inspectie van de vaten niets uitrichten. Afvalverwerker Van Gansewinkel, gespecialiseerd in het opruimen van gevaarlijke stoffen, werd er bij gehaald. Medewerkers van dit bedrijf constateerden dat met de inhoud van de vaten zeer voorzichtig om moest worden gegaan. Hierop werden de specialisten van de brandweer Leeuwarden en Stiens er bij geroepen.
Omstreeks 19.30 uur werd een complete “wasstraat” door de brandweer opgebouwd en werden een viertal brandweerlieden in beschermende pakken gestoken. De “wasstraat” is bedoeld om brandweermensen die in aanraking komen met chemicaliën te wassen en te reinigen van giftige stoffen. Rond 21.45 uur werden alle vier vaten in een ander vat gezet en afgesloten. Hierdoor was het gevaar van lekkage geweken.
Om wat voor chemische stof het ging is vooralsnog niet bekend gemaakt, terwijl het wel bij de brandweer bekend is. Terwijl de officiële woordvoerders zich in stilzwijgen hullen, wisten medewerkers van Enitor te vertellen, dat het om een vorm van zoutzuur ging. Ook werd gesproken over waterstoffluoride. In elk geval een zeer giftige stof wat bij acute blootstelling onmiddellijk dodelijk is. De vaten waarin dit spul werd vervoerd waren al acht jaar oud en door ouderdom versleten.
Tot hoever er gevaar is geweest voor de omwonenden is onbekend. De gemeente Achtkarspelen zegt in een verklaring dat er geen direct gevaar is geweest. De wind kwam uit west tot zuidwestelijke richting. Een gifwolk had eventueel gelijk de omringende woonwijken bereikt. Uiteraard waren er enige voorzorgsmaatregelen genomen, en was bij een lekkage gelijk de giftige stof met veel water verdund en tevens was de brandweer van Grijpskerk aanwezig om volgens protocol metingen in de lucht te verrichten.
Zie ook berichtgeving oefening in 2006 . Bij deze oefening zijn er veel gelijkenissen aan wat er nu daadwerkelijk is gebeurd.
© Foto’s: Jan Beets & Corné van der Meer
© Video: René van der Ploeg