LEEUWARDEN – De kosten van Wetterskip Fryslân zullen de komende jaren stijgen als gevolg van de toenemende complexiteit van de waterschapstaken. Dit staat in de Kaderbrief 2024-2028 van het dagelijks bestuur. Het bestuur kijkt vooruit naar de ontwikkelingen in de komende vijf jaar en de impact ervan op de financiën van het waterschap. Er wordt ook voorgesteld om de kosten over verschillende categorieën belastingbetalers anders toe te wijzen.
Vanwege de veranderingen in het klimaat zijn grote aanpassingen aan het watersysteem nodig. Wetterskip Fryslân zal extra investeren in maatregelen voor waterkwaliteit en het vasthouden, bergen en verdelen van water. Het waterschap speelt een belangrijke rol bij de ruimtelijke inrichting en werkt nauw samen met andere overheden en organisaties. Om alle taken goed uit te voeren, zijn aanzienlijke investeringen nodig in digitalisering, informatiemanagement en -beveiliging. Daarnaast hebben de Funderingsaanpak Fryslân en nieuwe afspraken met gemeenten over het onderhoud van stedelijk water invloed op de financiële situatie. Door deze extra investeringen en de gestegen inflatie, rente en energiekosten zullen de totale kosten van Wetterskip Fryslân toenemen. Het dagelijks bestuur verwacht dat er in 2024 196,5 miljoen euro nodig is om alle taken te kunnen bekostigen.
Aangezien het waterschap het merendeel van zijn inkomsten uit heffingen haalt, heeft dit invloed op de benodigde belastingopbrengsten. Om de begroting voor 2024 rond te krijgen, wordt een stijging van 17,4% voor de belastingopbrengsten van watersysteembeheer en 11,4% voor waterzuiveringsbeheer voorzien. De definitieve tarieven worden in het najaar bepaald bij de vaststelling van de begroting.
De kostentoedeling, die de verdeling van de lasten over verschillende groepen belastingbetalers regelt, zal worden herzien. Het dagelijks bestuur wil de lastenstijging op een evenredige manier verdelen over de categorieën belastingbetalers: ingezetenen, gebouwd, ongebouwd en natuur. Het aandeel van ingezetenen wordt teruggeschroefd van 28% naar 20%, terwijl de aandelen van de andere categorieën worden aangepast op basis van onder andere gestegen WOZ-waardes. De Kaderbrief 2024-2028 wordt binnenkort besproken in een commissievergadering en later in het algemeen bestuur. De ontwerp-kostentoedelingsverordening 2024-2028 zal ter inzage liggen via Overheid.nl. De definitieve vaststelling vindt plaats op 21 november, samen met de begroting voor 2024.