“Stifting Ald Collumersweach” sluit contract met “Dokwurk” voor onderhoud hele begraafplaats · Foto('s): Jantsje Wiersma
  Jantsje Wiersma

“Stifting Ald Collumersweach” sluit contract met “Dokwurk” voor onderhoud hele begraafplaats

donderdag 03 maart 2022

KOLLUMERZWAAG – “Stifting Ald Collumersweach” is ontstaan op 31 december 2019 na de fusie van de plaatselijke Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk. Zij beheert sindsdien de, voorheen bij de Hervormde Gemeente behorende, begraafplaats en De Rank met de 2 bijbehorende aula’s.

In deze eerste twee jaar heeft het plaatselijke hoveniersbedrijf van Pieter de Boer het kerkhof op een prima manier aangepakt en onderhouden. In het afgelopen jaar, 2021, is de begraafplaats, na jaren van voorbereiding, flink uitgebreid aan de westzijde. Hierdoor zijn er 350 graven bijgekomen, waardoor het totaal aan graven op de gehele begraafplaats nu ca. 3000 bedraagt. Dit nieuwe gedeelte is dit jaar aangelegd en beplant.

Zoals gebruikelijk werd de begraafplaats van de Hervormde Gemeente in eerste instantie altijd door de koster onderhouden. Toen de tijd aanbrak dat de koster werd vervangen door vrijwilligers, werd het onderhoud van het kerkhof jarenlang naar volle tevredenheid  verzorgd door Trion Kollum. Na de privatisering van de “Groen” afdeling van Trion, nam Svensk Gardning deze taken over en volgde een moeizame periode. Hierna nam het hoveniersbedrijf De Boer het onderhoud van de begraafplaats voor zijn rekening die er voor zorgde dat alles er altijd tot in de puntjes verzorgd uitzag.

Ook de vrijwilligersgroep op dinsdagmorgen, die al wel 20 jaar present is, verricht vele klussen om de begraafplaats er piekfijn uit te laten zien. Doordat de begraafplaats in 2021 een flinke uitbreiding heeft gekregen, heeft de stichting nieuwe offertes laten uitbrengen wat het  jaarlijks onderhoud betreft door verschillende partijen. Maar doordat de” Stifting Ald Collumerswaech” financieel op de uitgaven moet letten, is er ondanks de goodwill van nu, toch gekozen voor een samenwerking met de “Groenvoorziening Dokwurk” te  Dokkum.

“Dokwurk”, voorheen ”NEF/ Trion” neemt de verzorging en onderhoud van de gehele begraafplaats voor zijn rekening, waarbij ervan uitgegaan wordt dat men dagelijks hier werkzaam zal zijn met een vaste groep medewerkers. Met de bestaande dinsdag vrijwilligers zal overlegd worden hoe ze elkaar het beste kunnen versterken. Het eerste overleg vond plaats op dinsdag 1 maart in De Rank, waaronder het genot van koffie en oranjekoek door de dinsdagsgroep, bestuursleden van de Stifting A.C. en 2 vertegenwoordigers van “Dokwurk” de samenwerking per 1 maart 2022 werd beklonken. Dit werd bevestigd met de gezamenlijke foto bij de begraafplaats van de Alde Tsjerke.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?