In aanloop naar de Week van Het Vergeten Kind, start 13 januari de vrolijkste handtekeningenactie van Nederland waarmee Stichting Het Vergeten Kind, voorheen Guusje Nederhorst Foundation, politieke aandacht vraagt voor 32.000 ‘vergeten’ kinderen die leven in sobere opvanglocaties. Om deze kinderen niet te vergeten roept de stichting alle kinderen in Nederland op om een wensvlag te maken en op te sturen. Elke ingestuurde vlag is een handtekening, die staat voor de wens om de situatie van deze ‘vergeten’ kinderen te verbeteren. De stichting hoopt dat er 32.000 kinderen meedoen aan de actie zodat voor alle ‘vergeten’ kinderen een wensvlag wordt ingekleurd. Op woensdag 29 januari worden de wensvlaggen aangeboden op het Binnenhof aan de verantwoordelijke instanties waaronder verschillende politieke partijen, betrokken ministeries en wethouders van gemeenten met de portefeuille Jeugdzorg.
Johnny de Mol, Babette van Veen en Saar Koningsberger geven het startschot voor de handtekeningenactie op kinderdagverblijf Kindergarden en basisschool Jenaplan in Utrecht. Vanaf 13 januari kan iedereen op www.vergetenkind.nl de wensvlag downloaden, uitprinten en versieren. Insturen kan tot 25 januari.
Daphne Schreuder, directeur Stichting Het Vergeten Kind: “We willen de Nederlandse politiek eraan herinneren dat de situatie waarin vele kinderen leven in diverse opvanglocaties ondermaats is. Hoe kunnen we verwachten dat een kind emotioneel benaderbaar en behandelbaar is als we ze blijven opvangen in kale, met linoleum bepleisterde onderkomens? Hoe kan het dat kinderen met geestelijke littekens niet altijd de pedagogische begeleiding krijgen die ze zo hard nodig hebben om hun trauma’s te verwerken? Deze kinderen verdienen meer!”
Actie op Binnenhof
Woensdag 29 januari wordt het Binnenhof door kinderen versierd met de meterslange slinger met hopelijk 32.000 vlaggen. Dit gebeurt in aanwezigheid van onder andere oprichter Dinand Woesthoff, ambassadeurs Johnny de Mol, Babette van Veen, Angela Schijf en Saar Koningsberger.
Betere toekomst
De stichting heeft op 4 februari 2012 een wensenlijst met 5 urgente verbeterpunten voor kinderen in opvangcentra aangeboden aan Minister Opstelten. Helaas zijn er van deze wensenlijst weinig punten gerealiseerd. Door de transitie van de provinciale jeugdzorg naar de gemeenten staat de kwaliteit van de jeugdzorg meer dan ooit onder druk. Het lijkt over van alles te gaan (procedures, budgetten, wetgeving), maar nauwelijks over het kind. De stichting wil daarom met deze handtekeningenactie op een vrolijke maar dringende manier de schrijnende situatie weer op de politieke agenda krijgen. Het doel is dan ook om met de actie de toezegging van de gemeenten te krijgen dat zij aan de hand van de wensenlijst een minimale kwaliteit van (jeugd)zorg garandeert voor een betere toekomst van de ‘vergeten’ kinderen. Deze wensenlijst zal tijdens de Week van het Vergeten Kind dan ook aangeboden worden aan alle wethouders met de portefeuille jeugdzorg in Nederland.
De week van Het Vergeten Kind start op 29 januari (sterfdatum Guusje) en eindigt op 4 februari (geboortedag Guusje). Want ondanks dat de naam van de stichting zal wijzigen (zie hieronder), blijven wij haar herinneren in alle activiteiten. Tijdens de Week van het Vergeten Kind zal de stichting elke dag een activiteit organiseren: sympathieke wensvlagactie, openingen van Tovertuinen (verbeterde leef- en speelomgeving binnen of rondom een opvanglocatie), eerste award-uitreiking ‘Kind Centraal’ en slotfeest in 4 speellocaties door het land voor 1.500 kinderen uit opvanglocaties. Meer informatie over de Week van het Vergeten Kind wordt via een opvolgende persbericht bekendgemaakt op 20 januari 2014. Meer informatie vind je op: www.vergetenkind.nl.
Over Het Vergeten Kind
De stichting startte in 2007 onder de naam Guusje Nederhorst Foundation. Vanaf dit jaar zet men de werkzaamheden voort onder de naam Het Vergeten Kind. Om zodoende in deze naam te vertellen voor wie de stichting zich inzet: 32.000 kinderen met soms heftige geestelijke littekens die niet thuis in hun eigen bedje kunnen slapen. Vergeten kinderen die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten of gevlucht zijn en in sobere opvanglocaties verblijven. Deze kinderen zie je niet en hoor je niet en daarom noemen wij ze ‘vergeten kinderen’. De stichting wil deze kinderen een kindvriendelijke leefomgeving geven en bieden ze activiteiten en organiseren events, zodat ze kunnen spelen, bewegen en ontspannen. Daarnaast worden initiatieven ondernomen om de situatie van deze vergeten kinderen onder de aandacht te brengen bij de verantwoordelijke instanties en het Nederlandse publiek. Met hulp en ondersteuning van Jeugdzorg Nederland, Federatie Opvang, het COA en de Kinderombudsman.