Steeds meer lokale energiecoöperaties, ook in Noordoost-Friesland · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF
RECLAME

Steeds meer lokale energiecoöperaties, ook in Noordoost-Friesland

dinsdag 07 september 2021

DOKKUM – Veel consumenten kiezen ieder jaar na afloop van hun energie-jaarcontract voor een andere energieleverancier. Zij doen dit vrijwel nooit uit ontevredenheid, maar om kosten te besparen op de energierekening. Door het overstappen naar een andere energieleverancier profiteer je doorgaans namelijk van hoge kortingen of een zogenoemde cashback, een premie die je aan het einde van je contracttermijn cadeau krijgt. Ook worden door sommige energieleveranciers aantrekkelijk cadeaus gegeven, zoals een tablet.

De reden dat energiebedrijven dit doen is het aantrekken van nieuwe klanten. De concurrentie op de energiemarkt is groot en de kwaliteit van de energie is altijd hetzelfde, bij een andere leverancier krijg je namelijk gewoon dezelfde stroom uit het stopcontact. Dus moeten energieleveranciers andere middelen bedenken om klanten over te halen naar hen over te stappen. Vandaar dus dat vaak met dit soort korting en cadeaus wordt gestunt en daar kun je van profiteren als je overstapt, je bent dan namelijk een nieuwe klant.

Overstappen op lokale energie

Overstappen omdat je met deze welkomstpremies goedkoper uit bent is dus een belangrijke reden voor veel overstappers. Echter wordt ook steeds vaker overgestapt om duurzame redenen. Vaak wordt dan bewust gekozen voor groene stroom en eventueel CO2 gecompenseerd gas.

Bij alleen de keuze voor groen stroom blijft het echter lang niet altijd meer. De herkomst van deze duurzame energie is voor de steeds groter wordende groep milieubewuste mensen namelijk ook een steeds belangrijker punt. Logisch, want via diverse websites en vergelijkstools, zoals deze op Friesland gerichte energievergelijker kunnen we steeds gedetailleerder de herkomst van de energie zien.

Zo kun je per energieleverancier zien of de stroom specifiek in Nederland is opgewekt, of ook uit andere EU-landen kan komen. Daarnaast zijn ook de bronnen te zien, bijvoorbeeld of het zonne-energie is, windenergie of stroom uit biomassa. Bij een mix van bronnen wordt het percentage per bron weergegeven.

Kiezen voor groene stroom uit Noordoost-Friesland

Wil je stroom afnemen welke nog dichter in de buurt is opgewekt? Ook daarvoor ontstaan steeds meer mogelijkheden in de vorm van lokale en regionale energiecoöperaties. Dit zijn kleinschalige samenwerkingsverbanden van mensen en organisaties die hun eigen energie opwekken uit duurzame bronnen. In de meeste gevallen zijn dit zonnepanelen op daken van consumenten of in lokale zonneparken, zoals we die ook her en der zien in Noordoost-Friesland. Maar ook bijvoorbeeld agrariërs en veehouders met een eigen windmolen kunnen bij zo’n coöperatie aangesloten zijn.

De leden van een energiecoöperatie gebruiken de opgewekte stroom in eerste instantie voor hun eigen energiebehoeften. Alles wat daarbuite extra wordt opgewekt wordt via de coöperatie geleverd aan klanten van deze lokale energieleveranciers, de eindgebruikers dus.

Hoe vind je deze lokale energiecoöperaties?

Deze lokale energiecoöperaties zijn meestal aangesloten bij een overkoepelende landelijke energiemaatschappij. Een voorbeeld hiervan is Energie VanOns, dit is een energiebedrijf waarvan de aangesloten coöperaties uit de regio gezamenlijk de eigenaar van zijn. Op deze manier kan dit energiebedrijf in het hele land stroom leveren wat afkomstig is uit de regio van de klant.

Op de website van Energie VanOns kun je dan ook gemakkelijk een energiecoöperatie vinden uit jouw buurt in Noordoost-Friesland. Ga hiervoor naar energie.vanons.org/bij-jou-in-de-buurt en vul in het zoekveld “Noordoost-Friesland” in, of nog specifieker je postcode of woonplaats. Zo zien we in onze regio energiecoöperaties als Enerzjy Koöperaasje Westergeast, Tryenergie uit Oentsjerk en EC Buitenpost.

Bij deze lokale organisaties kun je je als energieklant aanmelden via de betreffende website. Of je zelf nu wel of geen eigen zonnepanelen of een andere duurzame energiebron hebt maakt niet uit. Overigens hoef je niet per se de coöperatie te kiezen die het dichtst in de buurt zit, feitelijk kun je je als klant aanmelden bij iedere coöperatie.

Komt de stroom uit het stopcontact dan echt uit Noordoost-Friesland?

De stroom die bij jou uit het stopcontact komt is altijd een mix van het totaal wat klanten bij de verschillende energieleveranciers afnemen. Er liggen namelijk geen aparte elektriciteitskabels in de straat voor iedere leverancier. Als jij energie afneemt van een bepaalde energieleverancier, bijvoorbeeld een lokale energiecoöperatie, dan zal die leverancier de stroom die jij afneemt leveren aan het stroomnet. Dit wordt dan verdeeld over alle aansluitingen op het net.

Je draagt met jouw keuze voor een groene energieleveranciers echter wel degelijk bij aan de verduurzaming. Hoe meer klanten namelijk energie afnemen van een groene leverancier, hoe meer groene stroom er in het net wordt gestopt en daarmee hoe meer er wordt geïnvesteerd in duurzame bronnen!

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?