Steeds meer interesse in CFD trading: wat is het precies? · Foto('s): 
RECLAME

Steeds meer interesse in CFD trading: wat is het precies?

zaterdag 05 februari 2022

LEEUWARDEN – Sinds het begin van de coronacrisis is er een groeiende interesse in beleggen. Zo kopen Nederlanders steeds vaker cryptocurrency en is de interesse in CFD trading flink omhoog gegaan.

Als beginnende belegger of als leek heb je waarschijnlijk geen idee wat CFD precies is en waar het voor staat. Heb je wel interesse om nu of in de toekomst te beginnen met beleggen? In dit artikel lees je meer over CFD trading en wat de voordelen ervan zijn.

Waarom is beleggen juist nu interessant?

Tot een paar jaar geleden kende je waarschijnlijk nog niemand die cryptogeld bezat of geld had geïnvesteerd in aandelen. En toen kwamen de pandemie aan het begin van 2020; een tijd waarin de wereldwijde economie een flinke klap kreeg. Omdat er toentertijd nog geen enig zicht was op een herstelbeleid van de coronacrisis en de maatschappelijke impact ervan besloten grote ondernemers en investeerders om hun geld uit diverse aandelen en overige beleggingen te halen. De economie bleek te onzeker voor dergelijke investeringen.

Zij besloten op zoek te gaan naar een alternatief, wat al gauw de cryptomarkt bleek te zijn. Het gevolg van deze massale overstap was een aanzienlijke stijging op de diverse cryptomarkten, wat niet ongezien bleef door de ‘gewone consument’. Die stijgende lijnen zorgden ervoor dat ook zij besloten om het een en ander te investeren in cryptocurrency. Naarmate er meer zicht was op de pandemie besloten investeerders en ondernemers terug te gaan naar de aandelenmarkt. Menig consument had al van de voordelen van crypto geproefd, waardoor ook zij de laatste tijd de overstap maken naar andere beleggingen. 

CFD trading: wat is het precies?

Dit is uiteraard direct zichtbaar op de aandelenmarkt en de verschillende koersen wat vervolgens weer meer mensen aantrekt om ook te investeren. Voor veel mensen is investeren in aandelen echter nog een ver-van-hun-bed-show. Vaak moet je een behoorlijk bedrag inleggen om er misschien wel of misschien niet van te kunnen profiteren. Vind je dat nog een beetje te onzeker of te spannend? Wellicht is investeren in een CFD dan iets voor jou. CFD staat voor Contract For Difference en betekent dat je als het ware een contract aangaat zonder dat je daarbij eigenaar wordt van een aandeel of iets anders op het gebied van beleggen.

Bij een CFD handel je in de koers van bepaalde financiële instrumenten. Je krijgt dus niks in je bezit, maar je profiteert wel van eventuele winsten die er gemaakt worden op de koers. In verhouding is dit interessanter omdat je minder hoeft in te leggen voor maximale winst. Dat komt omdat een CFD met een soort hefboom werkt. Besluit je om wel in het fysieke instrument te beleggen (en er dus eigenaar van te worden) dan moet je in vrijwel alle gevallen wel de complete kosten betalen. Op die manier beleggen is dus prijziger en daarom voor de beginnende investeerder minder interessant.

Voordelen van CFD trading voor consumenten en ondernemers

Je hoeft geen ondernemer te zijn om in CFD te handelen; ook consumenten kunnen hiermee aan de slag gaan. Net als bij andere vormen van beleggen zijn er verschillende traders (of brokers) waar je kunt beginnen. Een van de meest gebruiksvriendelijke platformen voor starters en ervaren investeerders is eToro, een innovatieve broker met beleggers over de hele wereld. Begin je daar of bij een andere broker met investeren in CFD trading dan profiteer je van de volgende voordelen:

  • Er is een groot aanbod CFD’s te vinden waar je in kunt investeren; er zijn wel tienduizenden markten te vinden. Een CFD is namelijk niet één bepaald aandeel of één product. Het feit dat ze zo’n groot ‘assortiment’ aan kunnen bieden, is omdat het fysieke product niet aanwezig hoeft te zijn om te investeren in CFD. Op deze manier kun je bijvoorbeeld handelen in grondstoffen, aandelen, crypto, indexen en obligaties.
  • De hefboomwerking van een CFD is nog zo’n fijn voordeel. Dat betekent dat je in verhouding weinig in hoeft te leggen om er veel meer te kunnen verdienen (of te verliezen). Let wel op dat je altijd rente moet betalen over het traden met een hefboomwerking.
  • Bij handelen in CFD kun je long of short gaan. Dat zijn twee begrippen in de wereld van CFD die belangrijk zijn. Wanneer je short gaat, kun je effectief handelen in zowel stijgende als dalende markten. Bij short gaan speel je in op de dalende markt; bij long gaan juist op de stijgende markt. 

Onthoud echter wel dat je altijd een risico neemt wanneer je kiest voor beleggen, ook wanneer je belegt in CFD’s. Uiteraard kun je er geld mee verdienen, maar beleggen in een CFD betekent ook dat je geld kunt verliezen.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?