Statenlid Jonker uit ChristenUnie-fractie gezet na klacht in de privésfeer · Foto('s): 

Statenlid Jonker uit ChristenUnie-fractie gezet na klacht in de privésfeer

woensdag 06 september 2023

WESTERGEAST/LEEUWARDEN – Statenlid Margreet Jonker van de ChristenUnie is door haar partij uit de fractie gezet, schrijft Omrop Fryslân. Ze werd eerder al geschorst na een klacht, maar mag nu helemaal niet meer uit naam van de ChristenUnie handelen. De reden voor het beëindigen van het lidmaatschap is volgens de ChristenUnie de uitkomst van een klachtenprocedure. Deze klacht tegen Jonker was ingediend bij het bestuur van de Provinciale Unie, het samenwerkingsverband van alle ChristenUnies in de provincie.

Het gaat volgens de fractie om een klacht ‘in de privésfeer.’ Om die zorgvuldig te behandelen, is er in juli al gekozen voor een tijdelijke schorsing. De Provinciale Unie heeft het onderzoek onlangs afgerond, met het advies Jonkers fractielidmaatschap te beëindigen. Dat advies neemt de fractie over. “Voor de ChristenUnie is van belang dat de geloofwaardigheid van volksvertegenwoordigers boven alle twijfel verheven is”, zo schrijft de ChristenUnie.

“Zaak met alleen maar verliezers”

Volgens Margreet Jonker zelf gaat het om een privézaak, die niets met de ChristenUnie te maken heeft. “Details kan ik niet vertellen, want ik wil geen andere mensen beschadigen. Dit is een uitermate verdrietige zaak, met alleen maar verliezers. Ik had graag gewild dat het anders was gegaan.” Het Statenlid uit Westergeast is verbaasd dat de klacht tot dit besluit heeft geleid. Jonker is niet te spreken over de manier waarop de zaak is afgerond. “Ik heb geen inzage gekregen in het rapport, ik heb alleen de beslissing gehoord. Maandagavond 19.00 uur hoorde ik dat ze de fractie zouden vragen mij te ontzetten. Ik had nog geen 24 uur om daarop te reageren.” Jonker was niet van plan om uit de fractie te stappen, maar voelt zich nu toch gedwongen de fractie te verlaten. “Gisteravond werd mij nog gevraagd: wil je het besluit heroverwegen en zelf opstappen? Ik heb geen argumenten gehoord waarom ik zelf op zou moeten stappen. Daarna kwam het bericht van de schorsing: Jonker werd in juli voor een periode van maximaal 16 weken op non-actief gesteld. De partijvoorzitter wilde daar toen geen toelichting op geven.

Jonker blijft raadsgriffier

Margreet Jonker werkt sinds september 2022 bij de gemeente Dantumadiel als raadsgriffier. Dat werk blijft zij doen, zegt Jonker. De situatie zit volgens Jonker dit werk niet in de weg. Zij was eerder wethouder van de gemeente Achtkarspelen en raadslid in de voormalige gemeente Kollumerland. Samen met haar partner is Jonker eigenaar van B&B ’t Skoalhûs in Westergeast.
Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?