Statenleden op bezoek bij agrarische sector in Noardeast-Fryslân · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Statenleden op bezoek bij agrarische sector in Noardeast-Fryslân

maandag 28 augustus 2023

NES – Op uitnodiging van het Kollectivenberied Fryslân gaan leden van de Provinciale Staten vrijdag 1 september op veldbezoek in de agrarische sector. Ieder jaar nodigt het Kollectievenberied Fryslân – dat bestaat uit de zeven agrarische collectieven die Fryslân rijk is – de Statenleden uit om bij te praten over het reilen en zeilen binnen de sector. Dit jaar is het de beurt aan Agrarisch Collectief Waadrâne om de Statenleden bij te praten. Zo wordt er onder andere gesproken over de werkzaamheden van het collectief, de samenwerking binnen het Kollectievenberied Fryslân en de mogelijke intensivering van de samenwerking met Living Lab Fryslân.

Te land, ter zee en in de zilte lucht
‘Te land, ter zee en in de zilte lucht’ is het thema van het veldbezoek. Voorzitter Hans Kroodsma: ,,Dit thema is niet zomaar gekozen. Wij zijn werkzaam in een uniek landschap, met de Waddenzee om de hoek. Het is het werk- en leefgebied van onder andere hardwerkende akkerbouwers, melkveehouders en vissers. Juist deze ondernemers lijken terecht te zijn gekomen in een soort van reality-show waarin de overheid en media een parcours hebben gebouwd met allerlei obstakels en hindernissen. Hoe zorgen we ervoor niet kopje onder te gaan en met z’n allen bij de bel terecht te komen? Daar willen we het graag met de Statenleden over hebben.” Bij de leden van het Kollectivenberied Fryslân merkt men geregeld dat de kennis van politici en beleidswerkers over de landbouwsector niet altijd aansluit bij de praktijk. De jaarlijkse veldbezoeken dragen bij aan het vergroten van de kennis over de sector en de bijbehorende problematiek waar akkerbouwers, veehouders en ook vissers tegenaan lopen.

Programma veldbezoek
Het veldbezoek start bij akkerbouwer Roel Wassenaar in Nes. Vervolgens gaan de aanwezigen per trekker met wagen op belevingstocht door het akkerbouwgebied van het Agrarisch Collectief Waadrâne. Onderweg wordt er een demonstratie met drone gehouden om te laten zien hoe verschillende populaties in kaart worden gebracht. De ochtend wordt afgesloten met een streeklunch bij Theaterkerk Nes, waar vervolgens de nieuwe tentoonstelling ‘De traanjagers’ wordt geopend.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?