Solliciteren, hoe deden ze dat vroeger eigenlijk? · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

Solliciteren, hoe deden ze dat vroeger eigenlijk?

woensdag 12 oktober 2022

LEEUWARDEN – De wereld staat eigenlijk nooit stil, elke dag zijn er mensen bezig om te innoveren. Of dit nu gaat om het verbeteren van auto’s, of het optimaliseren van processen. De mens is een bezig bijtje die niet stil kan zitten. Op het gebied van werken en solliciteren is vergeleken met vroeger ook een hoop veranderd. Waar je vroeger in de krant op zoek ging naar vacatures, is nu alles online te vinden. Maar wat zijn nu precies de grootste verschillen? Daar ga je in dit artikel achter komen.

Van papieren krant naar vacaturebanken

Wanneer je vroeger naar een baan zocht, keek men in de krant op de vacaturepagina. Een pagina waar bedrijven vacatures kunnen plaatsen wanneer ze op zoek waren naar nieuwe mensen. Deze stonden vaak in de lokale krantjes omdat bedrijven ook lokale medewerkers wilden. Een tweede optie was het prikbord in de supermarkt. Hier konden bedrijven oproepen plaatsen om op die manier nieuw personeel te vinden.

Deze methodes komen niet heel vaak meer voor. Je ziet ze af en toe nog, maar het is niet meer de beste optie wanneer je nieuw personeel zoekt. Als je tegenwoordig niet online vindbaar bent met je vacatures, dan kun je nieuw personeel wel vergeten. In de huidige wereld heb je sites die fungeren als databanken vol met vacatures. Hier moet je vacature in ieder geval staan. Maar ook je website en je LinkedIn zijn onwijs belangrijk voor het vinden van nieuw personeel. Je moet zoveel mogelijk zichtbaar zijn online wil je kans maken op nieuw personeel.

Van handgeschreven brief naar competentietests

Wanneer je vroeger een leuke vacature tegenkwam, was het proces erna zeer eenvoudig. Je pakte pen en papier en begon met schrijven over het feit dat je interesse hebt in de betreffende baan. Was je brief interessant, dan kreeg je een brief terug met een uitnodiging voor een gesprek. Had je de nodige competenties, dan was dat vaak al genoeg om aangenomen te worden. Een cv kwam er vaak niet eens aan te pas.

Tegenwoordig is dit vrijwel ondenkbaar. Je schrijft nog steeds motivatiebrieven, maar dit gaat allang niet meer met de hand. Je cv is een vereiste om mee te sturen en dan is het nog maar de vraag of je op gesprek mag komen. Wanneer je op gesprek komt moet je vaak van tevoren een competentietest afleggen. Je kunt je hierop voorbereiden door bijvoorbeeld de test LTP oefenen, of de test NOA oefenen. Dit zijn competentietests of persoonlijkheidstests die vaak worden gevraagd voor een sollicitatiegesprek. Bedrijven doen dit allemaal om erachter te komen wie je bent als persoon. Er is tegenwoordig zoveel keuze als het gaat om nieuw personeel, dat ze zeker willen weten dat ze de juiste aannemen.

Het enige wat jij kunt doen als sollicitant is ervoor zorgen dat je opvalt, je goed voorbereid en hopen op een positieve afloop.

Van 5 minuten naar een minimaal een uur

Het ‘belangrijkste’ deel van een sollicitatie, is ook niet onveranderd gebleven. Wanneer je uitgenodigd was om op gesprek te komen (als het al nodig was), hoefde je niet veel voor te bereiden. De vragen die je kreeg gingen vooral over jou en wie je was. De vragen die je kon verwachten waren ‘wie ben je?, ‘wat kun je?’ en ‘wanneer wil je beginnen?’. Een werkgever hoefde ook niet meer te weten, hij of zij was al blij wanneer je wat kon en snel kon beginnen.

Tegenwoordig is er meer nodig om de baan die je graag wilt te bemachtigen. Een gesprek duurt niet meer vijf minuten, maar minimaal een uur. Hiervoor moet je je goed voorbereiden om ervoor te zorgen dat je elke vraag goed kunt beantwoorden. Je mag vragen verwachten als ‘Wat kom je ons brengen?’ en ‘Wanneer dit gebeurt, welke acties zou je dan ondernemen?’. Vragen die echt voorbereiding nodig hebben, maar wel gelijk laten zien wat je allemaal in je mars hebt. Zo komt een potentiële werkgever tot een goed beeld over jou en je competenties.

Er is in de loop der jaren dus een hoop veranderd wat solliciteren betreft. Wat lijkt jou beter? Solliciteren nu of op de manier van vroeger?

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on Air!
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?