AMELAND – Wadlopers die de oversteek naar Ameland maken, moeten sinds vijf jaar drie kilometer meer afleggen. Door het toenemende slik, is een deel van de oorspronkelijke route onbegaanbaar. Al 35 jaar lang trekt Henk Dijkstra (59) de laarzen aan om het wad over te wandelen. In die periode heeft de gids zijn omgeving zien veranderen schrijft Omrop Fryslân. Zo nam de hoeveelheid slik dermate toe, dat vijf jaar geleden de route naar Ameland is aangepast.
Vaarverkeer
Mogelijk is er een verband met het baggeren. Dat startte, toevallig of niet, vijf jaar terug. Zodoende blijft de vaargeul diep en breed genoeg voor het vaarverkeer. “Begrijpelijk”, vindt Dijkstra, “want de boten zijn natuurlijk van groot belang voor Ameland. Plus, 90 procent vervoert toeristen, die weer cruciaal zijn voor de economie.”
Nadeel van de maatregel is dat het slik zo wordt verplaatst naar andere gebieden. “Dit kan ervoor zorgen dat niemand daar meer kan wadlopen. Je zakt daar namelijk weg.” Dijkstra zegt niet met zekerheid te kunnen zeggen dat het baggeren de oorzaak is. “Al is het aannemelijk dat het een rol speelt. Maar er zijn ook natuurelementen die invloed kunnen hebben. Zoals stormen en strenge winters.”
De wadloopgids voegt eraan toe dat er zo’n veertig jaar geleden ook een grotere hoeveelheid slik op de wadlooproute lag. “De situatie van toen was vergelijkbaar met die van nu.” Dat neemt niet weg dat ze vijf jaar terug moesten sleutelen aan de wadlooproute. Met als gevolg dat deze drie kilometer langer werd.
Andere route
De tocht begon eerder bij de kop van de pier. Vanuit daar liep je naar de landaanwinningswerken, om daar aan het einde in oostelijke richting te slaan. Na drie kilometer over het wad kom je op het punt waar de deelnemers nu het wad op stappen. Wandelaars gaan nu eerst vanaf de pier terug naar de zeedijk. Daar vervolgen ze hun weg over de dijk tot het startpunt op het wad. Door de extra kilometers zijn de deelnemers nu 4 uur in touw, waar dit vijf jaar terug nog 2,5 tot 3 uur was.
Mede daardoor is de tocht naar Ameland bovencategorie. Ook gaan de wandelaars nu een langer, zwaarder stuk tegemoet. “Eerder was er zo’n 300 meter pittig. Dat ligt nu rond de kilometer. Voor mij als ervaren wadloper is dat al best aanpoten, dus de andere deelnemers moeten dan helemaal aan de bak.” De veranderingen hebben echter geen invloed op het aantal aanmeldingen. “Mensen willen dit blijven doen. Als het vier uur blijkt te duren, dan is dat zo, redeneren ze.” Dijkstra vindt het lastig te zeggen hoe de toekomst van het wad eruitziet. “Maar ik denk niet dat er meer slik bij zal komen. De afgelopen drie jaar is de situatie stabiel.”
Andere wereld
Wat wel als een paal boven water staat, is dat Dijkstra hoe dan ook met een goed gemoed het wad op loopt. “Het is daar zo bijzonder. Een compleet andere wereld”, zegt hij. “Wat er aan de ene zijde van de dijk gebeurt, zinkt voor je gevoel weg aan de andere kant.”