Een vaste ploeg onderleiding van Koos Huizenga vrijwilligers van de Kerkuilengroep Friesland gingen vanavond op pad om Kerkuilen van een ring te voor zien. Vanavond werden de locaties in Wouterswoude, Driesum, Kollumerzwaag, en Buitenpost bezocht. Een ervaren klimmer haalde de jongen uit de nok van de schuur en brengt ze naar beneden. Hier werden ze gemeten en gewogen en kregen ze een ring om door Wopke Vellinga en A. Bakker van de Kerkuilenwerkgroep Franeker.
Er is dit jaar voor het eerst geringd dat al meer dan een maand achter oplicht. Van avond zijn er 7 kerkuilen geringd. De tweede kast lagen 4 dode jonge uilen waarschijnlijk door een steenmarter gedood.Dit jaar wordt het een slecht jaarvoor de kerkuil er is niet voldoende voedsel door het slechte weer van de laatste tijd en de langere winter is de populariteit van de veldmuizen slecht. De cyclus begint met een zeer lage populatiedichtheid van de veldmuis, als kerkuilen dan al tot broeden komen, hebben ze maar een beperkt aantal eieren.
De kerkuil is een ‘rode lijst soort’ dat wil zeggen, dat deze uil door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangewezen is als een soort, die extra aandacht en bescherming verdient.
Ongeveer 35 jaar geleden zijn een aantal enthousiaste vrijwilligers begonnen met het ophangen en controleren van nestkasten. Dat was ook noodzakelijk, want het aantal broedparen van de kerkuil werd in 1979 op ongeveer 100 geschat. Mede dankzij de inspanningen van de Vereniging Vogelbescherming Nederland is een netwerk van kerkuilenbeschermers ontstaan met een landelijke dekking. Tot 2004 werd het kerkuilenbeschermingswerk gecoördineerd vanuit Vogelbescherming.
Eind 2004 is het onder gebracht bij de Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland. De Stichting is de overkoepelende landelijke organisatie van ongeveer 1000 vrijwilligers, werkzaam in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren.
© Foto’s: Sake Beerstra