Woensdagmorgen 12 april om 11.00 uur werden bij het oorlogsmonument te Blauforlaet de gevallen in de strijd voor onze vrijheid herdacht.´Frijdom wie de heechste wet´, staat er op het monument en aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op 14 april 1945 nabij de brug over het kanaal bij Blauforlaet werd hier twee dagen hevige strijd geleverd door het verzet met de Duitse bezetter.
De beide basisscholen hebben het monument geadopteerd en organiseren elk jaar de herdenking. Zo willen ze de mensen blijven gedenken die in de tweede wereldoorlog gestreden hebben voor onze vrijheid. En dat doen ze op een uitstekende wijze. Na het zingen van het Frysk Folksliet werden de kransen gelegd, ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers en vervolgen werd het Wilhelmus gezongen waarna een minuut stilte in acht werd genomen.
Namens de gemeente Achtkarspelen legde burgemeester Gerben Gerbrandy van de gemeente Achtkarspelen en een aantal familieleden van slachtoffers bloemen en leerlingen van groepen 6, 7 en 8 van de Samenwerkingsschool De Twa – Ikker in Augustinusga.
Burgemeester Gerbrandy van de gemeente Achtkarspelen liet de aanwezigen weten dat Nederland de vrijheid van mensen als het hoogste goed in het vaandel heeft. Vrijheid, die Nederland in 1945 kreeg dankzij de hulp van onder andere de Amerikanen, Canadezen en Polen, aldus de Burgemeester Gerbrandy. De herdenking werd afgesloten met het lezen van een gedicht dat werd voor gelezen door leerlingen van Samenwerkingsschool De Twa – ikkr Augustinusga.
Vrijheid de hoogste wet, maar de oorlog was geen pret hier bij herdenken wij de slachtoffers ondergedoken in kasten en in koffers. Vele doden zijn gevallen en het waren gigantische getallen. Maar gelukkig waren er mensen die de moed hadden om voor ons te vechten zo kregen wij weer onze rechten. Hier bij herdenken wij ook de mensen die voor ons hebben gevochten en de mensen die voor ons zijn gestorven.
Het is 71 jaar geleden dat de Slach by Blauforlaet plaatsvond. Bij het buurtschap Blauwverlaat, ten zuiden van Buitenpost, werd de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog fel gevochten. De inzet was de strategisch belangrijke brug over het Kolonelsdiep (Prinses Margrietkanaal). De Duitsers wilden deze brug vernietigen, maar een groep Friese verzetsstrijders uit onder meer Buitenpost, Gerkesklooster en Augustinusga wist dit te voorkomen. Hierdoor konden de Canadezen relatief snel verder oprukken richting Noordoost Fryslân.