DOKKUM – ‘Om ervoor te zorgen dat goede acute zorg voor iedereen beschikbaar en betaalbaar blijft, moeten we deze zorg anders gaan organiseren,’ concludeerde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in haar recente rapport van 15 maart.
“Onze spoedpoli Dokkum is een mooi voorbeeld dat het ook anders kan,” aldus Michiel Gorzeman van Sionsberg Netwerk Ziekenhuis (SNZ).
Dit ziekenhuis zette als eerste in Nederland een spoedpoli op die volledig wordt gerund door verpleegkundig specialisten, in plaats van artsen.
“Een groot deel van de spoedeisende zorgvragen kan uitstekend worden behandeld buiten een volledig geoutilleerde spoedeisende hulp, zonder wachttijd voor patiënten.”
Zorg dichtbij als het kan, ver weg als het moet
Op de spoedpoli komen uitsluitend patiënten die zijn doorverwezen door een huisarts of ambulance. Met pre-hospitale triage kunnen de verpleegkundig specialisten de hoog- en laagcomplexe zorg goed scheiden. Slechts één op de tweehonderdvijftig patiënten ging het afgelopen jaar alsnog door naar een nabijgelegen ziekenhuis voor behandeling. Dit heeft geen effect gehad op de kwaliteit van zorg.
Spoedzorg met spoedservice
Gorzeman: “Op een reguliere spoedeisende hulp zijn alle processen erop ingericht om hoog-complexe patiënten op te vangen. En als zo’n patiënt zich meldt, richten veel zorgverleners zich vooral op die doodzieke patiënt. Iedere minuut telt immers. Patiënten met een minder complexe zorgvraag hebben medisch gezien minder urgentie en zitten daardoor gemiddeld 3,5 uur te wachten op een behandeling. Op onze spoedpoli is dat niet het geval. Met behulp van algoritmes bepaalt de verpleegkundig specialist van tevoren welke diagnostiek iemand nodig heeft. Een slim IT-systeem met ‘multi-resource planning’ helpt de spoedzorgvraag vervolgens planbaar te maken, waardoor je als patiënt binnen een uur een diagnose en behandelplan hebt.”
De innovatieve manier van werken in Dokkum is een antwoord op het probleem dat de NZa signaleert.
Gorzeman: “Zo dragen we als SNZ ons steentje bij aan een duurzaam zorgstelsel in Nederland en garanderen we voor de inwoners in onze regio beter beschikbare en snellere, kwalitatieve zorg.”