Op 27 februari waren 40 boeren naar activiteitenboerderij Hammerslag in Westergeest gekomen om over de problemen van de boeren te praten met SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Hij sprak met boeren over de problemen die er zijn in de landbouw.
Het SGP-bezoek aan Westergeest begon met een korte presentatie van melkveehouder Jan Willem de Kloet uit Wouterswoude. Hij vertelde iets over zijn bedrijf. In deze presentatie komen onder andere de knelpunten ter sprake waar hij mee te maken heeft. Elbert Dijkgraaf gaat daarna in op de problemen waar boeren tegenaan lopen en geeft zijn visie op het landbouwbeleid.
Een van de grote problemen waar melkveehouders tegenaan lopen is de invoering van de ‘Fosfaatwet’ van staatssecretaris Van Dam. Daardoor komen veel bedrijven in de gevarenzone. Het kabinet laat de landbouw veel te vaak in de steek.
Dat mogen we niet laten gebeuren, vindt Elbert Dijkgraaf: “In plaats van lastenverzwaring wil de SGP juist investeren in de landbouw. De SGP pleit daarom voor lastenverlichting voor landbouw- en visserijbedrijven. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het belastingvoordeel voor rode diesel weer in te voeren. Staatssecretaris Van Dam zorgt alleen voor meer verplichtingen, hogere lasten, maar minder inkomen”. Het laatste programmaonderdeel is een vragenuur. Alle boeren kondden dan vragen afvuren op het SGP-Kamerlid.
Hierbij bracht Elbert Dijkgraaf tijdens de bijeenkomst nog wat punten naar voren.
De SGP wil een minister voor landbouw.
De SGP is tegen verplichte weidegang.
Dan kunnen boeren fluiten naar de weide melkpremie.
Het mestbeleid moet op de schop.
In veel gebieden zijn geen problemen met de waterkwaliteit.
Bedrijven in deze gebieden moeten meer mest uit kunnen rijden.
Het pachtbeleid moet zo aangepast worden dat ook bedrijven die vooral gronden pachten een goede boterham kunnen blijven verdienen.
Verkiezingsprogramma SGP: het is tijd voor de boer Boeren.
Boeren tuinders en vissers zetten zich er letterlijk dag en nacht voor in om voor iedereen voldoende, betaalbaar en veilig voedsel te produceren. En dat zo duurzaam mogelijk. Maar, zoals dat voor iedere ondernemer geldt, dat kan alleen als je voor dat eerlijke product ook een eerlijke prijs krijgt. Fair trade dus!
De vele gezinsbedrijven in de landbouw en visserij hebben het zwaar de laatste tijd. Consumenten en de grote supermarkten willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Ook Den Haag en Brussel helpen niet mee. Belastingen en iedere keer nieuwe, bureaucratische regels jagen de kostprijs op. Dat werkt dus niet. De gevolgen daarvan treffen niet alleen de boeren en tuinders zelf, maar het hele platteland. Dat gaat de SGP aan het hart