Serveer mooi rundvlees met de feestdagen · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

Serveer mooi rundvlees met de feestdagen

vrijdag 11 november 2022

LEEUWARDEN – De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent dat we nu al aan tafel zitten met kookboeken voor het samenstellen van het kerstdiner. Kies je voor een diner met een mooi stukje rundvlees, kies dan voor rundvlees van echte kwaliteit. Zo weet je zeker dat er een lekker, mals, eerlijk stuk vlees op ieders bord komt te liggen. Echte klassiekers zijn de ribeye en ossenhaas. Met deze tips zet je een heerlijk diner op tafel, waar men nog lang van zal nagenieten.

Ribeye: bijzondere biefstuk

De ribeye is populaire biefstuksoort. De reden hiervoor is simpel; het is doorregen met een beetje vet, waardoor het bekend staat als gemarmerd rundvlees. Dankzij dit vetje is de ribeye extra mals en sappig en kun je het op verschillende manieren klaarmaken. Vaak wordt er gekozen om de ribeye te bakken in de pan. Braden kan ook, zelfs in de oven. Of ga je dit malse stukje vlees liever roosteren of grillen? Door het vetrandje in het vlees droogt deze biefstuk niet zomaar uit, zodat het met iedere hap smelt op de tong. Je kan een ribeye in zijn geheel serveren, maar ook in plakjes snijden, zodat de mooie binnenkant op het bord gepresenteerd wordt.

De ribeye vormt het pronkstuk van het diner. Daar omheen serveer je groenten en andere bijgerechten die de smaak van de biefstuk complementeren. Serveer het met gekookte sperziebonen met een klontje boter en wat nootmuskaat (niet te veel). Doe er geroosterde uien en paprika bij. Of kies voor gebakken zoete aardappeltjes. Het is altijd goed om groente of aardappeltjes te bakken om zo de smaak nog meer naar voren te halen. Een jachtsaus met kastanjechampignons en rode uien is ook zeker een aanrader, vooral wanneer je er rode kool bij serveert. Wil je eens iets anders? ribeye gaat verrassend goed met rijst en een wat zoete sojasaus.

Rode wijn is een klassieker om te serveren met ribeye (en ieder ander rood vlees). Niet iedereen drinkt wijn of alcohol. Serveer dan eens granaatappelsap of cranberrysap bij dit gerecht. Heel feestelijk en het brengt de smaak van het vlees naar voren. Een rijk bockbier complementeert de smaak overigens ook, evenals een mooi glas whisky.

Ossenhaas: extra mals en zacht

Een andere klassieker die in menig kerstdiner voorkomt is de ossenhaas. Het is een heerlijk, neutraal, zeer mals en zacht stukje vlees wat heel goed samengaat met menig bijgerecht en drankje. Wist je dat de ossenhaas uit drie stukjes vlees bestaat? De kop ken je ook als de Chateaubriand, het middenstuk staat vaak op de kaart onder de naam tournedos en het puntje kennen we zowel als ossenhaaspuntjes als Filet Mignon. Ossenhaas is hierdoor heel veelzijdig. Maar je kan het ook aan een stukje eten. De malsheid van dit stuk vlees komt voort uit het feit dat het een niet gebruikte spier is. Omdat de spier niet werkt, is de smaak van dit vlees vrij neutraal. En juist daarom is het zo populair.

Het is aan te raden om het vlees te serveren met groenten die een meer uitgesproken smaak hebben. Asperges bijvoorbeeld, maar ook spruitjes (gekookt of gebakken), prei met roomsaus of witlof passen daarom heel goed bij ossenhaas. Voor het kerstdiner is het lekker om een frisse, pittige salade te maken met granaatappelpitjes en rucola. Gebakken aardappeltjes in schil, gebakken champignons met uien en rode kool gaan overigens ook goed samen met ossenhaas. Zorg altijd dat de ossenhaas het middelpunt van het gerecht blijft. Zelfs wanneer je het vlees besluit te roerbakken met broccoli, bamboescheuten en rijstnoedels.

Ossenhaas kun je het beste bakken of braden. Door middel van kruiden, azijn en sambal geef je het vlees een zoete, zure, pikante of zoute smaak. Hier kun je de wijn op aanpassen. Ossenhaas gaat net zo goed samen met een kruidige witte wijn als met een ronde rode wijn. Dit ligt maar net aan hoe je het vlees serveert. Een wat zoeter dubbelbier, bruin bier of stevige bockbier passen overigens net zo goed bij ossenhaas. Liever geen alcohol? Schenk dan rode of witte druivensap. Cranberrysap past tevens goed bij een gerecht met ossenhaas.

Vlees presenteren

Wanneer je een mooie ribeye of ossenhaas serveert, zorg er dan voor dat je het vlees mooi op het bord presenteert. Een goed stuk vlees verdient het om de show te stelen. Leg het in het midden van het bord en schenk eventuele saus vooral naast het vlees. Eet smakelijk!

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark & Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?