Wist u dat er in Nederland ook schorpioenen in de vrije natuur leven? Zo trof de Familie Tichelaar uit Munnekezijl tijdens een wandeling in het Nationaal Park Lauwersmeer deze schorpioenen aan (zie foto). Tichelaar had deze nog nooit eerder gezien en besloot er één te vangen om mee naar huis te nemen. Er was geen informatie van deze soort schorpioen vinden, waarop werd besloten om maar een email met foto naar naturralis te sturen, met de vraag om wat voor soort het gaat.
En de fam. Tichelaar had gelijk, het was een schorpioen. Oké…deze schorpioenen zijn niet zo als wij ze kenen, Dit zijn pseudoschorpioenen en liften vaak met andere dieren mee. Deze Pseudoschorpioenen zijn bijzondere diertjes waar nog relatief weinig over bekend is. Dat is niet verwonderlijk, want ze zijn zo klein als een speldenknop en daarbij zijn ze erg schuw en licht mijdend. Toch zijn er al tweeduizend soorten beschreven, waarvan er 23 in Nederland voorkomen.
Pseudoschorpioenen of bastaardschorpioenen (orde Pseudoscorpiones) zijn verwant aan spinnen, mijten en hooiwagens. In de strooisel laag of onder de bast van bomen jagen ze op springstaarten en mijten. Met hun klauwen doorboren ze hun prooi en vervolgens injecteren ze een verlammend gif. Overigens hebben deze dieren geen giftige staart, zoals echte schorpioenen, vandaar de naam bastaardschorpioen.
Pseudoschorpioenen worden vaak gevonden bij verblijfplaatsen van warmbloedige dieren als vogels, vleermuizen, eekhoorns, ratten en mollen enz.. Hier speelt voedsel een beslissende rol. Al deze dieren hebben vervelende gasten in het nest of de vacht die voor een hongerige pseudoschorpioen een lopend banket vormen.
© Foto: D.A. Tichelaar