Schiermonnikoog: wat speelt er in de kleinste gemeente van Nederland · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

Schiermonnikoog: wat speelt er in de kleinste gemeente van Nederland

zaterdag 05 maart 2022

SCHIERMONNIKOOGNet als op de andere eilanden is het vinden van een woning een urgent probleem. Op dit moment is er een lijst van meer dan honderd mensen die een woning zoeken op Schiermonnikoog. Daarmee is de woningnood op het eiland één van de hoogste in Fryslân.

Vanuit die gedachte heeft de gemeenteraad op 15 februari van dit jaar besloten om in haar bestemmingsplan een ‘uitsterfbeleid’ te hanteren. Dat betekent dat woningen met een dubbele bestemming in het dorp, die langer dan een jaar niet meer recreatief verhuurd zijn, een permanente bestemming krijgen. De coalitiepartijen Samen voor Schiermonnikoog en Schiermonnikoogs Belang stemden voor dit nieuwe beleid, terwijl oppositiepartij Ons Belang tegen was.

Woningen vrijmaken

Op deze manier willen het college en SvS en SB meer woningen vrijmaken voor mensen die op het eiland werken of zich daar permanent willen vestigen. Maar dat betekent nu wel dat eigenaren moeten kiezen: willen ze hun woning voor permanente of recreatieve doelen gebruiken. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen licht Omrop Fryslân elke dag een gemeente uit. Wat speelt in daar en wat valt op? Kijk op Omropfryslan.nl/GR22 voor meer nieuws over de verkiezingen. De eigenaren van de 80 woningen die het betreft, hebben zich erg kritisch uitgelaten over het nieuwe beleid. Een van de eigenaren, Kris Bulder, gaf in een raadsvergadering aan dat ze zich als eigenaren weggezet voelen als ‘inpikkers en uitmelkers van huisjes’.

Eigenaren voelen zich ‘weggezet’

Eigenaren voelen zich onder andere gedupeerd omdat een verandering in permanente bestemming betekent dat de waarde van hun woning flink zal dalen. En dat terwijl er grote twijfel is over de effectiviteit van deze maatregel.

Averechts beleid

Kris Bulder z’n familie heeft sinds 1972 een huis op Schiermonnikoog en hij heeft het zelf nu als een recreatiewoning in bezit. Hij wijst erop dat het beleid averechts zou werken. Er zouden nu al verschillende eigenaren zijn die hebben aangegeven dat ze een ander huis zullen kopen met een permanente bestemming.

Op die manier zou er van de beoogde woonruimte voor de eilanders niet veel terechtkomen. Ook is volgens Bulder 93 procent van de lijst van meer dan honderd woningzoekenden op zoek naar kleine huurwoningen. Daar vallen de recreatiewoningen die eventueel vrij zouden komen helemaal niet onder. “Die zijn onbetaalbaar voor die doelgroep. Op die manier heb je het maatschappelijk belang niet gediend en het privébelang geschaad,” concludeert Bulder.

Vanwege de volgens hem slechte juridische onderbouwing zullen de tientallen eigenaren naar de Raad van State gaan. Zij hopen dat op die manier de beslissing met terugwerkende kracht gewijzigd kan worden. Het is dan ook een cruciale stap. Bulder is bang dat de gekozen beleidslijn mogelijk het pad effent naar onteigening in de toekomst.

Historisch probleem

Uiteindelijk komt het ook neer op een historisch probleem. Waar de eigenaren wijzen op het feit dat dit een beleidswijziging is (eerder verleende rechten worden nu teruggedraaid, vinden zij) zien het college en de meerderheid van de raad de maatregel als een voortzetting van eerder beleid. Dit beleid is er op gericht om woningen die bedoeld zijn voor permanente bewoning daar ook voor te gebruiken.

Raadslid Bart Pastoor van Samen voor Schiermonnikoog vindt dat mensen die op het eiland wonen, wel de consequenties daarvoor moeten dragen. “We willen hiermee de leefbaarheid verhogen en het mogelijk maken dat jonge gezinnen op het eiland kunnen wonen.” Benieuwd met welke partij uw standpunten overeen komen? Klik hier voor de stemwijzer.

Over de effectiviteit van het beleid zegt Pastoor: we zijn tevreden als er van die 80 woningen, 5 à 10 woningen vrijkomen. Dat gebeurt niet meteen, maar op de langere termijn, wanneer eigenaren komen te overlijden, zullen er woningen vrijkomen. ‘ De documentaire van Pointer van afgelopen januari ‘Spookdorpen vol vakantiewoningen’ maakte dan ook veel indruk op het eiland, zo geeft hij aan. Voor dit schrikbeeld willen ze graag een stokje steken. “We willen graag dat er wat gebeurt en alle beetjes helpen.” Of de beoogde woningen ook betaalbaar zullen zijn, dat zal volgens Pastoor ‘nog moeten uitwijzen’.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?