Vorige week maakte ik op deze plek al even melding over de pestvogels. In de rest van Nederland zijn ze in grote getale waargenomen en ik wist te melden dat ze dit jaar het Lauwersmeergebied wel zouden overslaan. Op het moment dat het gepubliceerd werd op de kabelkrant en op de website, was ik al ingehaald door de actualiteit.
Zaterdagochtend kreeg ik van mijn vogelmaat Andries de melding dat er pestvogels op Robbenoort waren waargenomen. En niet alleen van Andries kreeg ik bericht. Ook in Ternaard zijn ze waargenomen. Van Esther de Joode kreeg ik een aantal foto’s toegezonden van pestvogels die zich tegoed deden aan de sierappeltjes. Niet alleen op “de klaai” zijn ze waargenomen, ook uit de “Walden” kreeg ik een melding van pestvogels. Zo stuurde Jan van der Heide mij een paar foto’s vanuit Harkema .
Zelf heb ik ook nog een paar foto’s bijgevoegd. De Pestvogel leeft zomers in Syberie en Scandinavie. Op het menu staan dan insicten en noten rozenbottel en mispels. Wanneer het in het noorden te koud wordt, of wanneer het voedsel daar op raakt, dan komen ze naar onze omgeving. Ook de insecten zijn hier in de winter slecht te vinden, vandaar dat zo op bessen overgaan. De favoriete bes is natuurlijk de Gelderse roos. Maar ook de lijsterbes en de bessen van de meidoorn worden veel gegeten. Syberie en het noorden van Scandinavie zijn dunbevolkt.Mensen worden dus niet echt als een gevaar beschouwd, vandaar dat ze bekend staan als een niet schuwe vogel. Met een beetje geduld en geluk kun je tot op een paar meter benaderen. Als je eenmaal op een fourageer post zit, dan kun je het best blijven zitten. Ze zullen ongetwijfeld wegvliegen, maar ze komen net zo gemakkelijk terug. Je moet dan ook niet vreemd opkijken dat ze op 2 meter afstand bij je vandaan, in een boom of struik gaan zitten.
Je kunt dan met het blote oog de vogel van dichtbij bewonderen. De prachtige rode zegellak vlekken op de vleugels. De Engelse naam is dan ook niet voor niks Waxwing. Zo is de Friese naam ook heel toepasselijk Sidesturt.(zijde staart) Gek genoeg is dat niet de Nederlandse naam. Die is namelijk Pestvogel. Een naam die stamt uit de middeleeuwen.Mensen dachten toen dat de vogel de pest meebracht uit Scandinavie, en de ziekte hier onder de mensen verspreide. Dit was natuurlijk niet het geval, maar men trok de conclusie omdat de vogel vaak gesignaleerd werd in een tijd dat de pest ook vaak uitbracht. De vogel heeft ook een heel eigen specifiek geluid. Als de pestvogel hoog in de bomen zit, dan kun je hem makkelijk over het hoofd zien, maar aan het geluid herken je onmiskenbaar de pestvogel. De pestvogel is trouwens een heel opvallende verschijning. Op zijn kopje zit een behoorlijk grote kuif. Als je die ziet, dan weet je zonder twijfel dat het om een pestvogel gaat. Verder zijn de zwarte vlek op zijn keel, en de gele eindbandering op de staart duidelijke herkenningspunten.
Maar goed opletten, want er zijn veel meer dorpen waar hij is gesignaleerd. Ook in mijn eigen woonplaats Ee heb ik hem bij de Koarte Bun gezien. Nu het wat kouder was, zijn er meerdere wintergasten naar onze regio getrokken. Afgelopen week zag ik twee mannetjes en een vrouwtje nonnetjes in de Zuider Ee, vlak bij Metslawier.
Mocht jij ook een leuke of bijzondere waarneming hebben gedaan, laat het me dan maar weten. Mijn adres is auke.ferwerda@rtvnof.nl
(C) Foto’s: Auke Ferwerda