DE WESTEREEN – Op woensdag 28 december om 14.00 uur is het weer zover: de SmachtWacht Top 40, de hitlijst die alle andere hitlijsten overbodig maakt. De Smachters, zoals de luisteraars van dit succesvolle radioprogramma zich noemen, hebben weer massaal gestemd om hun favoriete SmachtWachtlied in de hitlijst te krijgen. Dat hierbij flink gefraudeerd is raakt de sterren van de radioshow nauwelijks. De Histotolk: “Veel luisteraars stemmen schriftelijk, wat iets zegt over hun intellectuele niveau, maar het valt wel op als je 28 enveloppen krijgt met daarin dezelfde gekopieerde brief. Dit zegt wel iets over het culturele belang van onze hitlijst, waar in tegenstelling tot andere lijsten geen commerciële meuk in wordt gedraaid.”
Stemmen tellen hele klus
Het is elk jaar weer een hele klus om alle stemmen te tellen. De Graaf van Medwert hierover: “De eerste stemmen druppelen al in januari binnen, maar na de zomervakantie brandt het pas echt los. Onze redactie is dag en nacht bezig, en soms zijn ze de tel kwijt en dan moet alles opnieuw. Zo half december zitten de meeste redactieleden overspannen thuis. Uiteindelijk maakt ons dat weinig uit, ten eerste mag je aannemen dat tellen tot de basiskennis hoort van een dergelijke redactie en ten tweede maken de Histotolk en ik zelf wel uit welke platen we in de SW Top 40 zetten, dat is logisch als bieten.”
Hoge nieuwkomer
Of er een nieuwe nummer één is kunnen de Smachtwachters nog niet bekendmaken, maar dat er een zeer hoge nieuwkomer is, willen ze al wel verklappen, en zelfs willen ze deze website de primeur geven om wie het gaat: De Histotolk: “Dit jaar heeft één nummer ons diep geraakt, en dat is van een zangeres die je niet direct aan de SmachtWacht zou koppelen. Het gaat namelijk om het nummer Geen sorry van Roxeanne Hazes.” De Graaf van Medwert vult aan: “De muzikaliteit van de tekst, de puurheid van de muziek en de intonatie en frasering van Roxeanne Hazes is geniaal, zelfs zo, dat we afstanden niet meer in tijd meten, maar in hoe vaak we dit liedje in de auto kunnen draaien als we ergens naar onderweg zijn.”
Persoonlijke boodschap van Roxeanne Hazes
Roxeanne Hazes was zeer vereerd toen ze hoorde dat haar nummer hoog scoort in de prestigieuze hitlijst van het vlaggenschip van RTV NOF. Zelfs zo dat ze speciaal voor de SmachtWachters en hun fans een speciale boodschap heeft ingesproken, die op 28 december ten gehore gebracht zal worden. “En we laten onze lijst niet beïnvloeden door zoiets, maar het kan, evenals een goedgevulde enveloppe, ook geen kwaad”, geeft de Graaf van Medwert een inkijkje in de integriteit van de SmachtWacht.
SmachtWachtmarathon van 14.00 tot 22.00 uur
Vlak voor het nieuws van zes uur zal de nieuwe nummer één klinken. Daarvoor is de regio al opgelicht met een keur van briljante muziek, zoals we die kennen van de wekelijkse uitzendingen van de SmachtWacht op woensdagavonden van 21.00 tot 23.00 uur. Nadat de nummer één geklonken heeft, gaan de SmachtWachters nog vier uur door met hun traditionele radiomarathon die duurt tot 22.00 uur. Tussen zes en zeven kunt u getuige zijn van bijzondere ontmoetingen met regionale beroemdheden. De succesvolle nieuwe rubriek Wikipeozia krijgt tussen zeven en acht alle aandacht. Hierin schrijven de SmachtWachthelden tijdens de uitzending een gedicht over een willekeurige Wikipediapagina. Een andere belangrijke rubriek krijgt tussen acht en negen uitgebreide aandacht en wel met een speciale reden. De rubriek Stad-, straat, steeg- en streekgedichten bestaat al jarenlang en dat heeft dit jaar geresulteerd in een bundel met daarin 300 gedichten over de regio, die de Histotolk en de Graaf van Medwert op verzoek van luisteraars hebben geschreven.
Moment van betekenis
Het laatste uur van de SmachtWachtmarathon zal een feestelijk moment zijn, maar ook een moment van betekenis. De SmachtWachters hebben belangrijke vrienden van de show uitgenodigd, om een nieuwjaarsboodschap uit te spreken, met als hoogtepunt een toespraak van prof. Q. Darmfogel, hoogleraar aan de University of Noroc City (Nevada, USA), waarin hij excuses zal maken namens de regering voor een groot onrecht.