WETSENS – Terpdorp Wetsens – dat eeuwen geleden de grootste terp van Friesland had- heeft een bijzonder rouwbord ontvangen van Hein van Delft, landschapsarchitect en kunstenaar. De tekst op het bord luidt “DY’T NET BERNE BINNE’. Woensdag 11 mei jl. werd het persoonlijk onthuld door Van Delft in de 12e-eeuwse Sint Vituskerk. De Plaatselijke Commissieleden, Stichting Alde Fryske Tsjerken en enkele belangstellenden reageerden met applaus toen het kunstwerk onthuld werd aan de witte kerkmuur.
Van Delft voelt zich sterk verbonden met het oude Friese landschap en laat zich er intens door inspireren: “Ik vind het belangrijk om natuur en cultuur met elkaar te verbinden. In Friesland is dat sowieso van nature een oersterke combinatie. De weidsheid en afwisseling van het landschap, de soms nog puntgave oude topografie, zichtbare stroomruggen en vele, vele kerktorens die ook nu nog als oriëntatiepunt voor veel mensen fungeren. De intimiteit van de Friese terpen met hun behuizingen en fiere, eeuwenoude kerken met hun torens in dat weidse landschap ontroeren mij nog immer. Prachtig dat op zo’n sprekende locatie één van mijn werken haar plek heeft mogen vinden!”
Na een korte toespraak van voorzitter Bert Muller van de Plaatselijke Commissie en een groene bijdrage van Commissielid Joanneke Romkema was het tijd voor de onthulling. Hein van Delft gaf een bevlogen uitleg over het hoe en waarom van zijn werk. Daarna kreeg de kunstenaar een boek en bloemen namens Stichting Alde Tsjerken. Aansluitend was er alle ruimte voor gesprek en uitleg. Als kers op de taart kregen alle aanwezigen een gebakje met de afbeelding van het kunstwerk. Dit werd zeer gewaardeerd door Van Delft: “Wat leuk! Dit heb ik nog nooit meegemaakt, één van mijn werken op een taartje!”
Het rouwbord is gemaakt van eigentijds hout met een mooie nerfstructuur, turf en een afbeelding van een grutto, eieren en natuurelementen. De ‘nationale vogel’ en haar eieren zijn teer gevat in goudverf. De eieren staan voor al het kwetsbare leven dat geen kans heeft gehad op deze aarde. “Ik vind het prachtig. Het materiaal is doordacht en het kleurgebruik is heel naturel. Het oogt kwetsbaar en krachtig tegelijk. Indrukwekkend zoals de kunstenaar dit in beeldtaal heeft gevat. Ik vind het poëtisch mooi”, aldus een bezoeker.
De Sint Vituskerk is in 2016 overgenomen door Stichting Alde Fryske Tsjerken en wordt beheerd door vrijwilligers van de Plaatselijke Commissie. Wilt u dit bijzondere rouwbord eens bezien? Dat kan! Neem contact op met één van de sleutelbewaarders van de kerk: www.vituswetsen.nl