Roel Cazemier wordt de nieuwe burgemeester van Terschelling · Foto('s): Omrop Fryslân, Lennard Jan Geerts
  Omrop Fryslân, Lennard Jan Geerts

Roel Cazemier wordt de nieuwe burgemeester van Terschelling

vrijdag 29 december 2023

TERSCHELLING – Roel Cazemier (64) is de komende periode waarnemend burgemeester van Terschelling. De voormalig burgemeester van onder andere Ameland en Dongeradiel volgt Caroline van de Pol op.

Dat is vrijdagmiddag bekendgemaakt op het provinciehuis in Leeuwarden. Van de Pol op wordt vanaf 2 januari met verlof gestuurd en begint eind maart als nieuwe burgemeester van Castricum (Noord-Holland). Roel Cazemier (64) was van 1994 tot 2000 burgemeester van Ameland en van 2000 tot 2008 van de voormalige gemeente Dongeradiel. Verder was de VVD’er vier jaar lang voorzitter van de Raad voor de Wadden. Cazemier was eerder zeven jaar lang ambtenaar bij de provincie Fryslân en is anderhalf jaar directeur van Omrop Fryslân geweest.

Verstoorde verhoudingen

In de gemeenteraad van Terschelling zijn er al langer ernstig verstoorde verhoudingen tussen de burgemeester, wethouders en raadsleden. Voor een mediationtraject werd 100.000 euro uitgetrokken, maar dat leverde niets op. Bij een vergadering op 15 december om de kwestie te bespreken, kreeg Van de Pol een telefoontje. Toen kreeg ze te horen dat ze de burgemeester van Castricum kon worden. Ze verliet daarna de vergadering. Sommige raadsleden noemden die actie een “schoffering van de raad”.

Ervaring met Waddengebied is “een pre”

Met Cazemier krijgt Terschelling een bestuurder met ervaring, en dat vindt commissaris van de Koning Arno Brok belangrijk. “Hij is verschillende plekken burgemeester geweest, waaronder twee keer in Fryslân. Bovendien heeft hij veel ervaring met het Waddengebied, dat vind ik ook een pre.”Cazemier is bereid om langer dan twee jaar op Terschelling te blijven en voldoet daarmee aan een wens van de raad. Bovendat is de inwoner van Boelenslaan van plan om op het eiland te gaan wonen. “Hij heeft er zin in.”

“We zijn ervan overtuigd dat hij de boel weer op de rails kan brengen.”

De nestor van de Terschellinger raad, CDA-fractievoorzitter Hendrik van der Wielen, is ook tevreden. “Of hiermee de bestuurlijke crisis is opgelost, moet de toekomst ons leren, maar hij is bekend met het Waddengebied en heeft een enorme staat van dienst. We zijn ervan overtuigd dat hij de boel weer op de rails kan brengen.” Volgens Van der Wielen zou het verstandig zijn als Cazemier langere tijd blijft. “Dan kan een volgende raad aan de slag met een nieuwe burgemeester.”

Commissaris Brok heeft bepaald dat Van de Pol tot 2 januari nog actief blijft als burgemeester, met het oog op de feestdagen en eventuele calamiteiten.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?