GYTSJERK – Remco Hoen en Oebele Lijzenga gaan deelnemen aan een race voor zonneauto’s in Marokko. In Solar Challenge Morocco neemt studententeam Solar Team Twente het in oktober op tegen andere mondiale topteams. Deze rallyrace van 2.500 kilometer is een prachtig podium voor de studenten, maar brengt ook veel uitdagingen met zich mee.
Oebele Lijzenga komt uit Gytsjerk en begon in 2017 aan zijn studie Technische Informatica. Bij Solar Team Twente is hij nu Software Engineer. Hij houdt zich bezig met de ICT-infrastructuur van het team en de communicatie met de zonneauto, waardoor de strateeg van het team de werkelijke prestaties van de zonneauto tijdens de race kan bijhouden en analyseren.
Remco verliet zijn geboorteplaats Harlingen in 2018 en begon aan de studie Biomedische Technologie aan de Universiteit Twente. In de zomer van 2020 nam hij deel aan Solar Team Twente als Accountmanager om unieke ervaringen op te doen. Als accountmanager is hij verantwoordelijk voor de meer dan 160 bedrijven die het team ondersteunen.
Wereldkampioenschap
De schok was eerder dit jaar groot voor Remco en Oebele. Editie 2021 van de tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge in Australië, het wereldkampioenschap voor zonneauto’s waar het Twentse team al vaak succesvol was, werd door corona afgelast. De droom van de studenten leek grotendeels in duigen te vallen.
De achttien studenten van Solar Team Twente zetten anderhalf jaar lang hun studie opzij om een zonneauto van wereldklasse te ontwerpen en bouwen. Alle focus ligt daarbij op de race in Australië.
‘Dat er een streep ging door ‘Australië’, was een enorme klap,’ vertelt Remco. ‘Het doel waar we al een jaar naartoe werkten, leek weg te vallen. Daar waren we echt even kapot van. We zijn hard op zoek gegaan naar een alternatief en zijn niet gestopt met de productie van een zonneauto van wereldklasse. Ik ben ook erg dankbaar dat onze partners ons zijn blijven ondersteunen.’ Het team onthulde de nieuwe zonneauto RED Horizon in juli. De auto heeft slechts drie wielen en weegt niet meer dan 180 kilogram.
Legendarische race door de Sahara
De ruim 2.500 kilometer lange rallyrace onder de Marokkaanse zon gaat het uiterste vragen van de zonneauto’s en van de teams. Solar Challenge Morocco wordt een legendarische rally van vijf etappes verspreid over vijf dagen. De race start en eindigt in havenstad Agadir en voert vooral door het zuidelijk deel van Marokko, aan de voet van het Atlasgebergte en de rand van de Sahara. Het team dat de totale afstand het snelst aflegt, wint. De opzet verschilt daarmee van de inmiddels bekende race in Australië. In de World Solar Challenge (3.000 kilometer) starten de teams op het punt waar ze de voorgaande dag eindigden. In Marokko leggen alle teams dus dagelijks een etappe af van A naar B. Het concept is vergelijkbaar met de Dakar Rally. Teams uit Delft en Groningen staan ook aan de start van de race.
Ultieme test
De race in Marokko betekent een compleet nieuwe, ultieme test voor de zonneauto. De auto is in eerste instantie ontworpen voor een vlak Australisch landschap. In Marokko zijn de hoogteverschillen groter. Het team zal haar racestrategie en koers daarom flink moeten wijzigen.
Oebele: ‘De nieuwe route en het onbekende landschap zijn voor het hele team een grote uitdaging. Het ontwerp van de aandrijflijn van RED Horizon moest herzien worden. Ook voor de strategie van de race begonnen we bij het begin en wisten we nog niet wat ons precies te wachten stond. De evaluaties van de voorgaande races in Australië zijn nu wat minder waard. Ik ben daarom samen met mijn collega Judith al in Juni naar Marokko vertrokken om de race route te verkennen zodat wij ons beter konden voorbereiden op de race.’ Remco en Oebele kijken met veel zin uit naar de start in Agadir op 25 oktober.
Over Solar Team Twente
Solar Team Twente is een studententeam van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente en staat in het teken van het zogenoemde “Challenge Based Learning”. De achttien studenten zetten anderhalf jaar lang hun studie opzij en bouwen een door zonne-energie aangedreven auto aan de hand van de reglementen van het wereldkampioenschap in Australië. Dit doen zij om de grenzen van de techniek van tegenwoordig op te zoeken en te laten zien wat hiermee mogelijk is. Het studententeam financiert het project met de hulp van bedrijven.