HOLWERT – De Noordelijke Rekenkamer heeft in het rapport Verlangen naar zee geconcludeerd dat het inmiddels gestopte project Holwerd aan Zee technisch uitvoerbaar was, maar dat er juridische en financiële knelpunten waren. Het burgerinitiatief had als doel de zee naar Holwert te brengen om de economie en werkgelegenheid in Noordoost-Fryslân te stimuleren en zo de leefbaarheid in de regio te verbeteren.
Luister hier naar een interview met De Noordelijke Rekenkamer
Hoewel de technische informatie over het project goed was, werd er minder aandacht besteed aan de procesmatige aspecten, zoals de samenwerking tussen overheden en de initiatiefnemers. Zo was bijvoorbeeld onduidelijk waarom Gedeputeerde Staten eerst instemden met een natuurlijke variant van het project en later aan Provinciale Staten voorstelden dit niet door te zetten. Toch besloot Provinciale Staten destijds verder te willen gaan met het project. Volgens de Noordelijke Rekenkamer leidde een gebrek aan heldere afspraken en verschillende verwachtingen tot spanningen tussen de initiatiefnemers en de overheden.
De Rekenkamer doet in het rapport verschillende aanbevelingen. Ze adviseert om bij grote projecten altijd een second opinion te laten uitvoeren en bij het opstellen van plannen naar zowel lokale als provinciale effecten te kijken. Ook beveelt de Rekenkamer aan om bij burgerinitiatieven vanaf het begin duidelijke afspraken te maken over verantwoordelijkheden en bijdragen van alle partijen. Daarnaast pleit de Rekenkamer voor betere informatievoorziening aan Provinciale Staten over procesmatige zaken, zoals bestuurlijke dilemma’s. Gedeputeerde Staten hebben laten weten dat zij de aanbevelingen grotendeels onderschrijven, maar plaatsen hier enkele kanttekeningen bij.