BUITENPOST – Sinds 1 april van dit jaar zijn kringloopwinkels wettelijk verplicht om de naam en adresgegevens te registreren van iedereen die spullen bij hen inlevert. Hoewel de datum bijna doet denken aan een grap, ervaren medewerkers van kringloopwinkels eerder verdriet dan humor. De registratieplicht heeft als doel om witwassen en heling tegen te gaan, maar schiet in het geval van kringloopwinkels zijn doel voorbij. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat criminele activiteiten worden ondernomen met gratis spullen die vervolgens voor een paar euro worden verkocht in de kringloopwinkel.
Hoewel het digitale opkoopregister kan bijdragen aan het voorkomen van heling, brengt het grote problemen met zich mee voor kringloopwinkels. Mensen die goederen willen brengen, kunnen worden afgeschrikt door het feit dat hun naam en adres worden genoteerd. Dit zorgt ervoor dat de drempel om afgedankte spullen een tweede leven te geven hoger wordt, terwijl de gemeente juist stappen wil zetten richting een circulaire economie.
Kringloopwinkels vervullen een belangrijke functie in de maatschappij, ook in Achtkarspelen. Naast hun bijdrage aan duurzaamheid, bieden ze ook werkervaring aan mensen en ondersteunen ze met hun inkomsten goede doelen en sociale initiatieven in de gemeente. Het college van Achtkarspelen wordt nu door de ChristenUnie fractie gevraagd om te overwegen af te zien van de controle op de registratieplicht bij de kringloopwinkels in de gemeente totdat de wet daadwerkelijk in werking treedt. De vraag is of het college hiertoe bereid is.
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft inmiddels een nieuwe wet voorgelegd aan de Tweede Kamer, waardoor kringloopwinkels verder worden uitgesloten van de verplichte registratie. Het zal naar verwachting minstens nog een jaar duren voordat deze uitzondering van kracht wordt.