In 2015 heeft het Natuurmuseum Fryslân 96.708 bezoekers mogen ontvangen, een absoluut record. Nog niet eerder in de 93-jarige geschiedenis van het museum werden er in één jaar tijd zoveel bezoekers geteld. Een belangrijke bijdrage daaraan leverde de tentoonstelling Animal Inside Out die in drie maanden tijd ruim 60.000 bezoekers trok.
Het Natuurmuseum schatte in dat er zeker 30.000 bezoekers naar de anatomische safari van Gunther von Hagens zouden komen en misschien zelfs wel 40.000. Op 3 januari ’s ochtends werd echter de 60.000e bezoeker ontvangen: de familie Rieke uit Burgum. Zij werden door directeur Gerk Koopmans verwelkomd met een boeket bloemen, een tas met cadeautjes en een jaarabonnement voor het Natuurmuseum.
In totaal zijn er 61.242 bezoekers naar Animal Inside Out gekomen, een ongekend hoog aantal. Bezoekers kwamen vanuit het hele land, en zelfs daarbuiten, om Samba de olifant en al die andere dieren te bewonderen. In de herfst- en kerstvakantie leverde dit lange rijen op en zo’n 1600 bezoekers per dag.
Animal Inside Out bracht ook heel wat scholen naar Leeuwarden: bijna 8000 leerlingen volgden een van de onderwijsprogramma’s. Dit waren niet alleen scholen uit Friesland, maar ook uit bijvoorbeeld Den Bosch, Velp en Amersfoort. Dit bracht het totaal aantal leerlingen voor 2015 op 11.000, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.
De laatste jaren ligt het gemiddelde aantal bezoekers van het Natuurmuseum op zo’n 60.000 per jaar, waarbij een stijgende lijn valt waar te nemen. In 2012 stond de teller op 59.000, in 2013 op ruim 62.000 en in 2014 op ruim 64.000.
Niet alleen Animal Inside Out werd druk bezocht, ook ‘Goddelijk Groen’ trok veel bezoekers. Deze samenwerking met de jubilerende stichting Alde Fryske Tsjerken leidde tot een mooie expositie en een heus terpkerkje in het Atrium. Hier konden bezoekers zien welke dieren er in en rond kerken leven. De voorjaarsvakantie met het Smaakparadijs, een gezamenlijke productie van het Natuurmuseum en Hoofdstad van de Smaak, was een waar spektakel waarbij kinderen kennis konden maken met allerlei soorten smaken, bekend en onbekend, uit grootmoederstijd en smaken van nu. Hoogtepunt daarbij was het eten van insecten.
Ook voor 2016 staan er bijzondere activiteiten op het programma. De Voorjaarsvakantie bijvoorbeeld staat dit jaar in het teken van terpen. Samen met de Vereniging voor Terpenonderzoek is er een uitgebreid programma met activiteiten ontwikkeld rond het leven op een terp. Eind januari gaat een nieuwe expositie open: ‘Bisten en Blommen’ met schilderijen van de bekende Friese schilder Abe Gerlsma. Op 16 en 17 januari is het tijd voor het Winterkorenfestival waarin beide dagen dertien koren optreden. 23 en 24 januari is er een bijzonder geologieweekend rond stenen uit de ruimte. Speciaal voor dit weekend heeft de GEA Kring Friesland een bijzondere collectie meteorieten bijeen weten te brengen.