De zaak is aangespannen door meerdere milieuorganisaties uit Nederland en Duitsland. Zij zijn bang dat de gasboringen leiden tot onherstelbare schade aan onder meer de Borkumse Stenen, die boven Schiermonnikoog liggen. In dit stuk van de Noordzee is de bodem bedekt met een kenmerkende korst met grind, stenen en zwerfkeien.
Het Nederlandse bedrijf ONE-Dyas heeft voor het gasproject, inclusief een pijpleiding naar land, een vergunning gekregen van het ministerie van Economische Zaken. Het bedrijf zegt dat uit onderzoeken en beoordelingen is gebleken dat de schade aan de natuurgebieden niet groot zal zijn. Maar de rechter oordeelde dat die conclusie nog niet getrokken kan worden.
“We hopen dat ONE-Dyas de plannen voor het boorplatform heroverweegt nu de vergunning is opgeschort”, zegt Stijn van Uffelen van Mobilisation for the Environment (MOB) in een reactie. “Bedrijven als ONE-Dyas moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de overstap gaan maken van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie.”
5 procent van de gasvraag
Het gasveld ligt deels in Nederland en deels in Duitsland. Dat land twijfelde lang over het boren naar nieuwe gasvelden, maar ging om toen na de Russische inval in Oekraïne tekorten dreigden. Het veld moet op termijn 5 procent van de Nederlandse gasvraag dekken. Het ministerie van Economische Zaken verwacht dat de nieuwe gasvelden een bijdrage zullen leveren aan de verduurzaming, dat wordt overigens betwist door wetenschappers. Doel was om het eerste gas in 2024 via een pijpleiding naar land te transporteren.
De vraag is of dat na deze uitspraak nog gaat lukken, nu een rechter de zaak opnieuw moet bekijken. “De rechter oordeelt dat ONE-Dyas een tussenstap moet nemen”, laat een woordvoerder van het ministerie weten. “Wij wachten die af.” ONE-Dyas was niet bereikbaar voor een reactie.