DOKKUM – Iedere week zijn er zo’n driehonderd mensen in Nederland die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen. Bij de mensen die dit overkomt is het van levensbelang dat binnen zes minuten alle handelingen uitgevoerd worden die nodig zijn bij een hartstilstand. Met dit grote aantal mensen die hiermee te maken krijgt, is het belangrijk dat meer mensen weten hoe er gehandeld kan worden in zo’n situatie.
Op Dalton Dokkum wordt daar sinds dit schooljaar ook aandacht aan besteed met behulp van het lesprogramma van ROOS (ReanimatieOnderwijs Op School). Op dit moment kunnen de leerlingen van klas 1 en 2 kunnen zich een periode lang bezighouden met dit onderwerp, maar ook leerlingen die bijvoorbeeld op de havo het vak BSM (bewegen, sport en maatschappij) of biologie hebben gekozen, zullen later dit schooljaar middels de lessenserie van ROOS de cursus gaan volgen. In deze lessenserie leren ze onder andere hoe ze een slachtoffer benaderen, ze constateren of een slachtoffer bij bewustzijn is, hoe de ademcontrole uitgevoerd dient te worden, ze het best kunnen reanimeren en hoe ze met de AED om kunnen gaan.
De leerlingen van klas 1 en 2 hebben er inmiddels al meerdere lessen op zitten en hun reacties waren erg positief. Meerdere leerlingen kwamen na de lessen nog met individuele vragen of verhalen bij de docenten omdat zij of iemand in hun nabije kring een reanimatie hadden meegemaakt. Het is duidelijk te merken dat de leerlingen geïnteresseerd zijn in het onderwerp en hier meer over willen leren. Na afloop van de lessenserie ontvangen de leerlingen een persoonlijk certificaat waarop staat vermeld dat ze de cursus met goed gevolg hebben afgelegd.
De docenten geven aan: “Het is erg mooi voor ons als school om de leerlingen dit mee te mogen geven en te zien hoe ze met dit serieuze onderwerp om gaan. Hopelijk krijgen de leerlingen niet te maken met deze situatie in het leven, maar mocht dit toch het geval zijn, dan is het prettig dat ze weten hoe ze kunnen handelen.”.