DOKKUM – Het aantal kantoren van de Rabobank in Fryslân is in twee jaar teruggebracht van ruim twintig naar zes schrijft Omrop Fryslân. De reorganisatie heeft geen banen gekost, zegt directeur Jelmer Algra donderdag in een toelichting op de jaarcijfers.
De Rabobank in Fryslân heeft de afgelopen twee jaar een grote transitie doorgemaakt. De coronacrisis heeft daar een grote invloed op gehad: de kantoren gingen sneller dicht dan verwacht. In Fryslân staan nu nog kantoren in Leeuwarden, Sneek, Dokkum, Drachten, Franeker en in Heerenveen.
Bij het bedrijf werken in Fryslân nu nog zo’n 420 mensen. Door de reorganisatie, de digitalisering, de sluiting van de kantoren en door de coronacrisis is het werk wel erg veranderd. De medewerkers moeten nu ook op andere plekken werken.
Obstakels
De activiteiten van Rabobank in Fryslân bestaan voor de helft uit agrarische financiering en dat is goed voor een marktaandeel van 80 procent. De bank is er blij mee en wil ook graag meedenken met boeren om hun bedrijven aan te passen aan de eisen van de tijd.
Het blijkt dat het niet altijd makkelijk is. Vooral de extensivering van bedrijven en de overgang van gangbaar naar bijvoorbeeld biologisch agrarisch ondernemen zorgt voor de nodige obstakels. De rendementseisen van de bank sluiten dan niet altijd aan bij de wensen van de boer.
Duurzaamheid en circulariteit
Bovendien is er een grote diversiteit in de kwaliteit van de ondernemers. Volgens Algra is de bank voor natuurvriendelijk agrarisch ondernemen en wordt er ingezet op duurzaamheid en circulariteit. Met andere woorden: geen afval, maar alles hergebruiken.
Dat betekent niet dat alles kan. Algra zegt wel dat de bank meedoet in de grondcoöperatie, dat boeren moet helpen bij het oplossen van het probleem rondom de dure grond. Hij kijkt ook met grote interesse uit naar de plannen van het kabinet voor een grondfonds en de mogelijkheden om daarmee samen te werken.
Algra ging ook in op de grote aandacht die er momenteel is voor seksueel wangedrag op de werkvloer. De bank heeft er een vertrouwenspersoon voor in dienst genomen en werkt ook samen met een extern bureau. “Veiligheid van onze werknemers heeft de hoogste prioriteit voor ons. Dus daar hebben we alle aandacht voor.”
Volgens Algra gaat het goed met de man-vrouwverdeling bij de bank. Die is volgens hem zowel op directieniveau als op de werkvloer ‘fiftyfifty’. De werkvloer is mede door corona erg veranderd. De meeste mensen werken tegenwoordig thuis. Algra is zelf de afgelopen twee jaar niet veel op kantoor geweest.
Witwassen
Rabobank maakte afgelopen jaar landelijk 3,7 miljard euro winst. Het bedrijf maakte donderdag ook bekend dat ze veel gaan inzetten op het tegengaan van witwassen. Volgens Algra spelen de werknemers in Fryslân daar ook een grote rol bij. Zo krijgen ze cursussen over transacties en het aannemen van klanten.